Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

П.Р. [ Mina ]

23. 09. 2022. 13:34 >> 13:34
1

UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE

Pojedine serije "Wudy" viršle povučene sa tržišta

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sprovela je sve zakonske procedure kako se na tržištu Crne Gore više ne bi nalazili proizvodi koji mogu ugroziti zdravlje ljudi, a sa crnogorskog tržišta povučene su pojedine viršle marke Vudi /Wudy/.

Kako su saopštili iz Uprave, povučene su Vudi viršle 240 grama (gr) cocktail sa rokovima upotrebe 9. i 17 . oktobar, kao i one od 250 gr sa rokovima 10., 15., 20. i 25. oktobar i 1. novembar.

Navodi se da su povučene i Vudi maxipack jedan kilogram (kg) sa rokovima 10., 24. i 28. oktobar i 24. novembar, zatim Vudi cocktail jedan kg sa rokovima 6. i 31. oktobar, kao i 11. novembar.

Sve Vudi viršle 150 gr sa sirom, sa rokom upotrebe poslije 8. oktobra, takođe su povučene sa crnogorskog tržišta.

Iz Uprave su savjetovali potrošačima da, ukoliko kod sebe imaju kupljene proizvode sa tim rokovima upotrebe, iste vrate u maloprodajni objekat u kojem je kupljen, a za njih će biti obeštećeni u skladu sa instrukcijama uvoznika.

Oni kazali da su od uvoznika obaviješteni o povlačenju sa tržišta određenih serija pileće viršle proizvođača AIA (Agricola Tre valli Soc.Coop. A.R.L) iz Italije.

“Proizvođač je obavijestio uvoznika za Crnu Goru ovih proizvoda, da se određene serije Wudy viršli, iz predostrožnosti, povlače sa tržišta zbog mogućeg prisustva bakterije Listeria monocytogenes iznad propisanih vrijednosti”, piše u saopštenju.

Kako su naveli, na osnovu informacija datih kroz Sistem za brzo obavještavanje Evropske unije (RASSF), utvrđeno je da je ta bakterija početkom avgusta utvrđena u siru proizvedenom u Italiji, a da je sir iz tog objekta korišćen za proizvodnju određenih vrsta viršli.

Iz Uprave su kazali da je, uzimajući u obzir prirodu tog patogena, procijenjeno da postoji ozbiljan rizik od kontaminacije, pa je AIA preduzeo sve mjere o povlačenju tih proizvoda sa tržišta iz svih zemalja u koje su isporučene problematični lotovi.

“Uprava je odmah preduzela mjere u cilju utvrđivanja količina stavljenih na tržište i eliminisanja mogućeg rizika po zdravlje potrošača. Uvezeno je ukupno 4.106 kilograma (kg) od čega se 2.434 kg nalazi u skladištu uvoznika (nije stavljeno na tržište i blokirana je dalja prodaja)”, navodi se u saopštenju Uprave.

Oni su naveli da je ostala količina, koja je isporučena većem broju maloprodajnih objekata širom Crne Gore, u završnoj fazi povlačenja.

“Uvoznik je, na osnovu uspostavljenog sistema sledljivosti, u skladu sa zakonskom obavezom i u saradnji i pod nadzorom inspekcije za hranu, obavjestio maloprodajne objekte kojima je isporučio gore navedene serije da odmah povuku ove proizvode iz prometa i izvrše povraćaj u najkraćem roku”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove vrše pojačanu kontrolu u objektu uvoznika, u maloprodajnim objektima širom Crne Gore, kao i prilikom uvoza.

“U toku je uzorkovanje i ispitivanje proizvoda uzetih iz maloprodajnih objekta radi dodatne provjere na listeriju ostalih lotova iz ove grupe proizvoda”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave su kazali da godinama sprovode monitoring na prisustvo listerije, kroz Program bezbjednosti hrane.

“Takođe, prilikom uvoza, pošiljke proizvoda životinjskog porijekla se podvrgavaju obaveznim mikrobiološkim ispitivanjima, uključujući i listeriju, u skladu sa analizom rizika. Do sada nije utvrđeno prisustvo Listeria monocytogenes u ispitivanim proizvodima”, piše u saopštenju.

Kako je pojašnjeno, ta bakterija može izazvati zdravstvene probleme, naročito kod posebno osjetljivih osoba, trudnica, osoba s oslabljenim imunološkim sistemom, starijih i pacijenata u bolnicama.

“Napominjemo da se primjenom opštih mjera higijene, adekvatno čišćenje, pranje, čuvanje na odgovarajućoj temperaturi, i sprječavanjem mogućnosti kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade značajno umanjuje rizik od moguće infekcije, a da se termičkom obradom ovaj rizik gotovo u potpunosti eliminiše”, zaključili su iz Uprave.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније