Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

М.В. [ telegraph.co.uk ]

20. 09. 2022. 06:30 >> 16:21

PREGOVORI

CG i Albanija zajedno protiv šverca preko Bara i Drača

Pregovori između Ujedinjenog Kraljevstva i Albanije o borbi protiv organizovanog kriminala i ilegalne imigracije razotkriveni su u iranskom sajber napadu na albanske IT sisteme, a dio objavljenih podataka tiče se i Crne Gore. Detalje je kasno sinoć objavio britanski "Telegraf". 

Albanija i SAD optužuju Iran za napad na kompjuterske sisteme koje koristi albanska državna policija za praćenje migranata koji ulaze i izlaze iz zemlje, kao i za naknadno curenje povjerljivih podataka.

Dokumenti britanske vlade, koje su Iranci navodno hakovali, označeni su kao „osjetljivi“ i procureli su tokom vikenda na šifrovani Telegram kanal, piše "Telegraf"

Otkrivaju povjerljive pregovore između Britanije i Albanije o mjerama za borbu protiv kriminalnih grupa i ilegalne imigracije u i iz ove balkanske države.

Memorandum koji je otkriven pokazuje da će se uloga graničnih snaga fokusirati na albanske luke da „procijene kontejnerski saobraćaj, putnike, lučke i IT sisteme za sprovođenje zakona, i trenutne operativne sposobnosti koje postoje unutar luke”.

"Takođe otkriva pokušaje stvaranja 'integrisanog pristupa' između Albanije i Crne Gore u borbi protiv krijumčarenja droge i ljudi kroz Drač, Porto Romano i Bar u Crnoj Gori", prenio je britanski list. 

Britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA) identifikovala je albanske bande kao odgovorne za veći dio evropske trgovine kokainom, posebno na jugu Engleske, piše list.

Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom, što je možda prvi slučaj hakovanja koji je doveo do prekida odnosa između zemalja.

Iranska ambasada u Briselu "odbacila je neosnovane optužbe" da Iran stoji iza julskog hakovanja.

Britansko Ministartsvo unutrašnjih poslova saopštilo je da neće komentarisati curenje informacija, prenio je "Telegraf". 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније