Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

02. 09. 2022. 09:09 >> 09:05
1

HRA APELUJE

Hitno kažnjavati prijetnje smrću zbog izražavanja mišljenja

Akcija za ljudska prava je juče apelovala na v.d. Vrhovne državne tužiteljke Maju Jovanović, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, da se hitno i ozbiljno istraže i procesuiraju direktne prijetnje smrću koje su upućene Ljubomiru Filipoviću, političkom analitičaru i izvršnom koordinatoru Građanske inicijative 21. maj i reditelju Stevanu Filipoviću, na društvenoj mreži Instagram, zbog njihovog javno izraženog mišljenja.

Njima je, kako navode, putem društvenih mreža prijetila osoba koja se fotografisala naoružana, riječima "U lov na vepra kroz Budvu, Ljuba i Stevana Filipovića".

"Izostanak hitne i odlučne reakcije svih nadležnih organa može samo da ohrabri pozivanje na nasilje prema ljudima zbog njihovog mišljenja, što je apsolutno nezakonito i neprihvatljivo u demokratskom društvu. Država mora odbraniti pravo na slobodu izražavanja od onih koji bi da ga satru oružjem", stoji u saopštenju.

Iz HRA naglašavaju da smo na korak smo od primjene fizičkog nasilja protiv neistomišljenika i to se odlučno mora spriječiti.

"Posebno zabrinjava činjenica koju je saopštio Ljubomir Filipović da je prve slične prijetnje dobio još prije mjesec dana, kada ih je i prijavio Upravi policije, nadležnim tužilaštvima i Ministarstvu unutrašnjih poslova, a da je od preksinoć prijetnjama obuhvaćen i reditelj iz Beograda Stevan Filipović", ističu u saopštenju.

Isitiču da su pozvali državno tužilaštvo i ministarstvo unutrašnjih poslova da obavijeste javnost o preduzetim radnjama u ovim slučajevima i apelovali na policiju da pruži adekvatnu zaštitu osobama koje u kontinuitetu dobijaju direktne prijetnje smrću.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније