Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

01. 09. 2022. 14:50 >> 16:55
3

NIKŠIĆ

Asfalt do Kapetanovog jezera koristan za mještane, potencijalno štetan po ekosistem

Asfaltiranje puta do Kapetanovog jezera, uključujući i njegovu obalu izazvalo je polemiku u domaćoj javnosti. Iako saglasni sa mještanima da je bila neophodna sanacija puta do ovog područja, ekološki stručnjaci smatraju da asfaltiranje dijela puta uz samo jezero može da dovede do promjene kvaliteta vode. Iz Opštine Nikšić podsjećaju da su zahtjevi stanovništva ovog područja za asfaltiranje ove dionice upućivani godinama.

"Novi asfaltni put će biti od koristi posjetiocima i stanovnicima ovog područja, međutim to ne znači da je put trebao biti tako blizu samog jezera. Zamjerke u tom smislu definitivno postoje. Asfaltni put će olakšati svakodnevni život mještana, ali će olakšati i pristup svim posjetiocima što znači da će i pritisak na životnu sredinu biti veći, a to ostavlja određene posledice na živi svijet ovog područja", kazala je Anastasija Lalević iz NVO Green Home.

Ona objašnjava da ukoliko sa povećanjem vodostaja dio asfalta bude pod vodom, može doći do unošenja određenih supstanci u jezero koje mijenjaju osobine vode.

"Nekada i najmanje promjene, koje se nama ne čine značajnim, mogu uticati na organizme koji tu žive i dovesti do njihovog trajnog nestajanja. Može se pretpostaviti da će sa padavinima doći do spiranja čestica sa asfalta, među kojima mogu biti ostaci ulja i nafte. Kada se to pripoji ostalim pritiscima koje trpe naša vodna tijela – odlaganje otpada, ispusti otpadnih voda, urbanizacija i sl. negativan uticaj na ekosistem je u porastu", ističe Lalević.

Ona apeluje na nadležne da pooštre kontrolu gradnje na ovom području, koja bi se, postoji bojazan mogla intenzivirati sa adaptacijom ovog puta. 

"Otežani uslovi koji su ranije postojali su svakako usporili urbanizaciju ovog područja. Sa izgradnjom puta otvaraju se nove mogućnosti za korišćenje prostora, između ostalog i izgradnju novih objekata. Međutim, treba uvidjeti i dobre i loše aspekte asfaltiranja puta, te strogo kontrolisati dalje aktivnosti", poručuje Lalević.

Sa ovim dijelom saglasan je i predsjednik Skupštine Opštine Nikšić Nemanja Vuković. On je pozvao nadležne da prate situaciju na terenu.

"Divlje graditelje ni makadamski put nije sprječavao da posegnu za gradnjom o čemu su i prethodnih godina mediji pisali. Ipak, svi "konci" su u rukama nadležnih institucija, koje moraju pratiti situaciju na terenu, i adekvatno i neselektivno kažnjavati sve nedozvoljene aktivnosti. Ukoliko one budu na visini zadatka, kadre da obezbijede poštovanje zakona i propisa – sve će biti u redu", poručuje Vuković.

Uvažavajući sve kritike i sugestije, Vuković ističe da je neophodno u obzir uzeti sve aspekte.

"Tu prije svega mislim na činjenicu da je za pomenuti kraj vezan veliki broj Župljana, Zagarčana, Pipera, Moračana i Rovčana čiji zahtjevi za asfaltiranje puta su lokalnim i državnim vlastima upućivani godinama. Stoga smo, upravo zbog ljudi koji su životno vezani za taj kraj, pristupili ovom projektu. Sve što je urađeno, urađeno je u najboljoj namjeri i, siguran sam – na korist svih. Ono što dodatno uvjerava da smo učinili pravi potez jeste i veliki broj poziva i poruka zahvalnosti od strane upravo onih koji su najviše vezani za ovaj kraj. Smatramo da ovim potezom otvaramo mnoge perspektive razvoja ovog kraja, kako u turističkom, tako i u pogledu dodatnog razvoja stočarstva i zemljoradnje", kazao je Vuković.

Podvukao je da nije napravljen novi put - već postojeći - makadamski, presvučen slojem asfalta.

"Asfaltini put uz sama jezera postoji i mnogo razvijenijim državama poput Švajcarske, Italije, Austrije... i, čini mi se, da nije imao negativan uticaj, štaviše, učinio je te lokacije pristupačnijim i atraktivnijim", smatra Vuković.

Vuković ističe da će Opština Nikšić uložiti maksimalne napore da se sadašnji ambijent na Kapetanovom jezeru očuva i spriječi neodgovoran odnos kako prema životnoj sredini, tako i prema prostoru.

"Vjerujem da ćemo u tome imati adekvatnu pomoć Opštine Kolašin, kao i državnih institucija. Svakako, trudićemo se da kao servis građana, nastavimo da radimo u cilju rješavanja njihovih realnih problema", zaključio je Vuković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније