Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

11. 08. 2022. 16:40   >>  16:39

EKSPERTI UK U CG

"Oblast u kojoj je Stounhendž koristi se za vojne vježbe"

Tim eksperata za ekologiju Oružanih snaga Velike Britanije boravio je u višednevnoj posjeti Crnoj Gori. Oni su podijelili iskustva sa članovima radnog tima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore zaduženog za implementaciju zaključaka Vlade i stvaranju uslova za realizaciju vježbi i bojevih gađanja na vježbovno-strelišnoj prostoriji “Sinjajevina”.

Gosti iz Britanije odgovorni su za upravljanje i očuvanje Salisbury Plain-a, najvećeg zaštićenog područja pašnjaka u sjeverozapadnoj Evropi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Riječ je o ravnici veličine 780 km2, koja je čuvena po neprocjenjivim arheološkim nalazištima, među kojima je i slavni Stounhendž (Stonehenge), a koja se više od jednog vijeka koristi za vojne vježbe.

Oni su zajedno sa domaćinima obišli prostor koji je na Sinajevini predviđen za vježbovno-strelišnu prostoriju, uz razmjenu iskustava, korisne savjete i sugestije, sa posebnim naglaskom na civilno-vojnu saradnju.  

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Karen Medoks, istakla je povodom ove posjete da se i sama uvjerila u ljepote Sinjajevine, koja u velikom dijelu predstavlja netaknutu prirodu.

Ona je kazala da je u očuvanju Salisbury Plain-a ključni faktor bilo upravo to što se tako dugo koristi za vojne vježbe, te da je EU to područje proglasila posebnom zaštićenom zonom koja, zbog bogate raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta predstavlja područje od posebnog naučnog interesa.

“Pitanja o korištenju zemljišta trebaju biti utemeljena na dokazima, stručnosti i konsultacijama sa lokalnim stanovništvom, kako bi se izbjegao rizik od uticaja dezinformacija,” zaključila je Medoks.
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније