Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z.

12. 08. 2022. 06:53   >>  06:50 2

RASPISAN TENDER

Pljevljaci sumnjičavi oko toplifikacije

Elektroprivreda Crne Gore raspisala je tender za izradu glavnog projekta i odabir izvođača radova za izgradnju prve faze primarnog toplovoda od Termoelektrane do grada što je jedan od koraka u projektu Toplifikacije Pljevalja. Procijenjena vrijednost radova je dva i po miliona eura, dužina trase prve faze oko 2.300 metara, ali zbog višedecenijskih obećanja o toplifikaciji grada, Pljevljaci sa sumnjom gledaju na uspješnost objavljenog Tendera.

Ideja o daljinskom grijanju Pljevalja sa toplotnim izvorom u Termoelektrani bliži se pedesetogodišnjici. Davne 1975, sedam godina prije nego će Elektrana proizvesti prve kilovate opština Pljevlja je izdajući dozvolu za gradnju obavezala Elektroprivredu, da u toku izgradnje TE uradi i toplifikaciju grada. Decenijama se dalje od obećanja nije odmaklo pa ne čudi sumnja i zbog najnovijeg tendera.

Investiciono- tehnička dokumentacije toplifikacije grada sa izvorom u Termoelektrani postoji još od 1997. godine.
U poslednjoj deceniji kao alternativni izvori toplote pominjani su kotlarnica u Vektri Jakić i sopstvena, opštinska toplana na biomasu za čiju je izgradnju 2018. godine potpisan višemilionski Ugovor. Oba posla su propala, a građani ne žele da vjeruju da će i ovaj tender imati istu sudbinu.

Svjesni dosadašnjih obećanja i imajući u vidu narodnu mudrost da poneseš malu torbu tamo gdje ti puno obećavaju, dio građana je ipak sumnjičav.

Raspisanim tenderom predviđa se izgradnja trećine od potrebnih šest kilometara primarnog toplovoda, a dok se cio posao ne okonča postojeći potrošači na sistemu daljinskog grijanja grijaće se toplotnom energijom iz Kotlarnice u Skerlićevoj ulici čija se distributivna mreža ovih dana intenzivno sanira.

Dejan Kandić, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније