Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Mina ]

21. 07. 2022. 19:17 >> 19:14

MINISTARSTVO PROSVJETE

Spremni da preduzmu sve mjere ka zaštiti interesa djece

Crnogorsko Ministarstvo prosvjete je spremno da preduzime sve mjere iz svoje nadležnosti, koje su usmjerene ka zaštiti interesa djece, podrazumijevajući i djecu iz Ukrajine, kako bi se sljedeća školska godina realizovala na najvišem nivou.

To je poručeno tokom razgovora crnogorskog ministra prosvjete Miomira Vojinovića sa šefom kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori, Žan Ivom Bušardijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, Bušardi je ukazao na značaj djelovanja i podrške tog resora, kada je riječ o djeci koja se nalaze u Crnoj Gori, a izbjegla su iz Ukrajine.

Vojinović je rekao da ukrajinska djeca pohađaju vrtiće u Crnoj Gori besplatno, kao i da je svako prijavljeno dijete, upisano u škole.

Prema riječima Vojinovića, djeci iz Ukrajine, koja su dio vaspitno-obrazovnog procesa u Crnoj Gori, obezbijeđeno je učenje službenog jezika kroz dopunsku nastavu, što je regulisano zakonom, kao i besplatni udžbenici za osnovce.

On je naglasio snažnu pedagošku i psihološku pomoć i podršku toj djeci, kao i praćenje procesa socijalizacije i integracije u školski sistem i crnogorsko društvo u cjelini.

“Istaknuta je spremnost Ministarstva na saradnju i preduzimanje svih mjera iz nadležnosti ovog resora, usmjerenih ka zaštiti interesa sve naše djece, podrazumijevajući i djecu iz Ukrajine, kako bi se sljedeća školska godina realizovala na najvišem nivou”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, ukazano je na značaj uloge Nacionalnog informacionog centra Ministarstva u kontekstu procedure priznavanja inostranih obrazovnih isprava visokog obrazovanja radi zapošljavanja.

“Sastanak je bio prilika da se podvuče izuzetan primjer koji je Crna Gora dala u sličnim situacijama u skoroj istoriji, kada je bila suočena sa prilivom izbjeglica iz regiona”, rekli su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније