Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

10. 07. 2022. 17:48   >>  17:46 3

MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI JOANIKIJE

Pravo na vjeronauku nije regulisano Temeljnim ugovorom

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da pravo na vjeronauku nije regulisano Temeljnim ugovorom, već zakoni u državi moraju da obezbijede slobodu za vjersku nastavu u osnovnim i srednjim školama. On je naveo da iako postoji narativ da je vjeronauka pokazatelj zaostalosti, upravo je suprotno. Podsjetio je da se u većini evropskih država vjeronauka izučava u osnovnim i srednjim školama.

“Roditelji koji žele da njihova djeca uče vjeronauku, imaju to pravo i država je dužna da im to pravo obezbijedi, i to u osnovnim državnim i srednjim školama, kao građanima svoje zemlje. To je pravo i roditelja i djece, koje niko osporiti ne može! I upravo oni koji to pričaju, oni su najviše antievropski i oni najviše ugrožavaju sekularni karakter države, jer sekularnost države podrazumijeva da svi imaju ista prava. Većina naroda u Crnoj Gori je vjerujuća, bez obzira da li pripada pravoslavnoj ili islamskoj ili katoličkoj vjeri, većina naroda je vjerujuća i i moramo saopštiti da je to pravo nažalost uskraćeno”, kazao je mitropolit Joanikije. 

Kako kaže, to pravo nije omogućeno ni Temeljnim ugovorom, jer Temeljni ugovor to ne može da obezbijedi, nego zakoni u državi moraju da obezbijede slobodu za vjersku nastavu u osnovnim i srednjim školama.

“Eto u kakvom društvu živimo! Ali to nama ništa nije neobično, uvijek je Crkva imala dosta prepreka u ovome svijetu, dosta nerazumijevanja. Dakle, kada vas ne razumiju i kada vas klevetaju, a to čine svakodnevno, budite sigurni da je to znak da ste na pravome istinskome putu Božjem”, poručio je mitropolit Joanikije na jutrošnjoj službi u Cetinjskom manastiru. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније