Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

29. 06. 2022. 13:00 >> 12:57

PICULA

Institucije ne smiju usporavati proces proširenja

Institucije u Crnoj Gori ne smiju usporavati proces proširenja, jer podrška građana pristupanju Evropskoj uniji (EU) ne jenjava, rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta za strategiju proširenja Tonino Picula.

On je, na konferenciji "Decenija crnogorskih pregovora sa EU - kako izaći iz kružnog toka", koju organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO), kazao da članstvo u Uniji pomaže i ekonomsku transformaciju.

Picula je rekao da je proteklih godina zapaženo usporavanje u procesu i da je Crna Gora i dalje predvodnik iako u zadnje četiri godine nije zatvorila nijedno poglavlje.

"U kontekstu ruske invazije na Ukrajinu potreba za jačanje EU bloka itekako dolazi u prvi plan", naveo je on.

On je rekao da danas perspektiva Crne Gore izgleda bolje zahvaljujući manjinskoj vladi, koja je na funkcije imenovala ljude koji poznaju procese.

Đurović: Fokus prethodnika bio više na otvaranju nego na zatvaranju poglavlja

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je kazala da Crna Gora ne smije propustiti posljednju šansu da postane naredna članica EU.

Ona je rekla da je za parlament važna saradnja sa Državnom revizorskom institucijom i da je ta saradnja omogućila da parlament svoju kontrolnu ulogu dodatno osnaži. Navela je da je loša poruka to što od 2017. godine Crna Gora nije zatvorila nijedno poglavlje.

"Možda je fokus bio na otvaranju nego zatvaranju. Postavlja se pitanje jesmo li više radili na kvantitetu nego na kvalitetu", rekla je Đurović.

Đurović je kazala da zabilježeni značajni rezultati u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije, šverca cigareta, zapaljene droga, navodeći da je to prepoznala i EK, ali da su veliki zadaci pred parlamentom.

"Nadam se da ćemo imati dovoljno zrelosti da isporučimo određene rezultate, kao što je kompletiranje Sudskog savjeta. Nedopustivo je da ne sprovedemo postupak novih sudija Ustavnog suda", kazala je ona.

Đurović je poručila da niko ne smije dovesti u pitanje održavanje lokalnih izbora 23. oktobra.

"Moramo dati dodatni doprinos da se ne dovede u pitanje održavanje tih izbora, odnosno da se ne dovede u pitanje funkcionisanje sistema", navela je Đurović.

Poslanica Evropskog parlamenta i članica Spoljno-političkog odbora Viola fon Kramon pohvalila je Crnu Goru jer je izabrala premijera iz manjinske zajednice. Ona je kazala da mora dosta toga da se uradi, pogotovo u oblasti vladavini prava. Fon Kramon je akcentovala istrage i krivično gonjenje ljudi bliskih Demokratskoj partiji socijalista.

"Mjesto Crne Gore je u EU. Crna Gora zaslužuje završna mjerila u pristupnim pregovorima", poručila je fon Kramon.

Ambasadorka EU Oana Kristina Popa kazala je da Crna Gora mora da iskoristi ovu priliku za učlanjenje.

Prema njenim riječima, neophodna je snažan napredak u poglavljima 23 i 24.

Popa je navela da građani žele evropsku budućnost bez obzira na političku orijentaciju.

"Podržavamo vas da ostvarite napredak", kazala je Popa.

Vlade se trudile da napredak vežu za rokove i štrikove, a ne zasluge

Izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević kazala je da su prvu dekadu pregovora obilježile brojne afere, neefikasna borba protiv korupcije i kriminala, napadi na novinare. Ona je, govoreći o uspjesima, navela članstvo Crne Gore u NATO.

Uljarević je kazala da su se vlade trudile da napredak vežu za rokove i štrikove, a ne zasluge.

"Iako postoji visok stepen podrške građana, EU i dijela članica, naši donosioci odluka najveći su kočničari procesa. Od nerazumijevanja procesa, preko računanja partikularnih interesa, do možda jače posvećenosti drugim državama", rekla je Uljarević.

Uljarević je kazala da se svaka vlada ponaša kao da proces integracija počinje od nje.

Napomenula je da Otvoreni Balkan ne smije biti zamjena za Berlinski proces.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније