Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.M.

28. 06. 2022. 12:43 >> 12:41

NVO SOS

Država da prevenira nove femicide

Kontrola i suzbijanje porodičnog nasilja isključiva je odgovornost društva i države, saopšteno je iz NVO SOS. Oni su se uz još četiri nevladine organizacije koje potpisuju saopštenje, oglasili nakon jučerašnjeg femicida u Herceg Novom.  "Čekajuči valjane odgovore od Vlade u vezi prijeko potrebne zaštite od rodno zasnovanog nasilja, i femicida koji su potresali Crnu Goru prethodnih mjeseci, ubijena je još jedna žena. Peta žrtva femicida, B.P. ubijena od strane bivšeg partnera", kaže se u saopštenju.

Kako dodaju, dok država značajno kasni sa reakcijom na eskalaciju nasilja nad ženama, žene debelo plaćaju cijenu.

"Kontrola i suzbijanje porodičnog nasilja je isključiva odgovornost društva i države. Previše je žena napolju koje se nose sa devastirajućim posledicama nasilja, same, suočene sa stigmom, sumnjom, pritiskom i siromaštvom. Kada zaštitni sistem koji postoji da bi razumio i zaštitio žrtve, a procesuirao i kaznio počinioce na ovo ćuti ili isto manifestuje, dobijemo žrtve koje ne traže pomoć već ostaju same. Tako, neke jedva prežive nasilje, a neke umru! Na svakih 7 minuta jedna žena doživi nasilje u porodici u ovoj državi. Godišnje to je 75 000 žena koje dožive nasilje, a njih manje od 3 odsto se usudi da traži neki vid pomoći. Jedna je juče ubijena", navode oni. 

Oni se pitaju kako je moguće da vlada za vladom nije u stanju da osigura minimalne standarde zaštite života žena i djece od porodično partnerskog nasilja?

"Zašto država ne djeluje iskreno protiv rodno zasnovanog nasilja i mizoginije? Zašto se rad i napori ženskih specijalizovanih servisa koji spasavaju ženske živote uzimaju zdravo za gotovo? Kada će Vlada prestati da škrtari za rad skloništa u Crnoj Gori i koliko koštaju ženski životi? Još jedna dominantno muška vlada je zauzela pozicije! Pozivamo je da da odgovore na gore postavljena pitanja i prevenira nove femicide", zaključeno je u saopšptenju koje potpisuju  izvršna direktorica SOS Nikšič Nataša Međedović, izvršna direktorica SŽK Budislavka Saveljić, izvršna direktorica SOS Podgorica Biljana Zeković, izvršna direktorica NVO Prima Aida Perovic i  izvršna direktorica CRI Nikšić Fana Delija. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније