Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 06. 2022. 16:09   >>  16:09

ĐEKA

"CEKUM ima značajnu ulogu u oblasti unapređenja manjinskih prava"

Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore ima značajnu ulogu u oblasti unapređenja manjinskih prava u oblasti kulture i afirmacije multikulturalizma saopšteno je sa sastanka ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka sa predstavnicima/ama te javne ustanove, navodi se u saopštenju.

U cilju očuvanja, razvoja i prezentovanje kulture pripadnika/ca manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori i afirmaciju multikulturalizma neophodna uska saradnja ove ustanove i resornog Ministarstva", istakao je Đeka.

On je iskazao zadovoljstvo brzinom odvajanja dva Ministarstva, te izrazio očekivanje da će se za kratko vrijeme naći najbolje rješenje i za samostalno funkcionisanje ove ustanove.

Direktor ustanove Salko Luboder, sa svojim saradnicama, čestitao je ministru imenovanje i podsjetio da je ustanovu formirala Vlada Crne Gore 2009. godine, te da je CEKUM za taj period objavio 35 knjiga, organizovao brojne manifestacije iz oblasti kulture i različitih oblasti umjetnosti, kao i druge programske sadržaje koji se odnose na pripadnike-ce manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori.

On je kazao da su prethodnom periodu imali problema u načunu funkcionisanja, da su im sredstva bila značajno smanjena te da sa malim programskim budžetom nije bilo moguće ostvariti sve planirane aktivnosti.

Dosadašnji rezultati su potvrda kvalitetnog i posvećenog rada Javne ustanove CEKUM i Ministarstva i daju podstrek za još bolju saradnju na polju unaprijeđenja kulture manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Direktor CEKUM-a uručio je ministru Đeki izdanje Leksikona slikara pripadnika-ca manjinskih naroda Crne Gore “Saga svjetlosti” koji predstavlja opus 54 umjetnika-ce manjinskih naroda koji stvaraju ili su stvarali u Crnoj Gori, koji je CEKUM objavio prošle godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније