Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M. Mijatović

26. 06. 2022. 07:26 >> 20:58

ALPINISTIČKO PRANJE PROZORA

Neustrašivi "spajdermeni" sa kofama vode na 50 metara

Posao perača prozora sa visokih zgrada uvršten je na listu najopasnijih profesija u svijetu. Stručnjaci koji obavljaju ovaj posao moraju biti hrabri i jaki, jer na vrtoglavoj visini sa kofama punim vode trebaju temeljno očistiti prozore zgrade. Oni se ne plaše visine, a neophodno je da budu odmorni i fokusirani u svakom momentu, pošto svaki pogrešan pokret može biti fatalan. Svoje iskustvo za Portal RTCG podijelio je Danilo Vešović, koji je alpinističke vještine stečene na crnogorskim planinama i vrhovima, iskoristio da se oproba u ovom, za njega jako dinamičnom i izazovnom poslu.

Perače prozora, popularno nazvane "spajdermeni", često ćete primijetiti na zgradi poslovnog centra Capital plaza. Svake godine izazovu pažnju i divljenje prolaznika jer na visini od 50 metara, na ogromnim temperaturama, rizikujući svoje živote, glancaju prozore.

Kod Danila strah od visine nikad nije postojao, bavi se sportskim i alpinističkim penjanjem pa su radoznalost i želja za visinskim poslovima spontano došle.

"Sasvim slučajno sam počeo da radim ovaj posao. S obzirom na to da se bavim penjanjem, što sportskim što alpinističkim, nekako mi je ovo bilo kao da radim ono što volim, mislim na visinske poslove, a onda je ovo došlo kao najčešći posao koji se radi kod nas što se tiče zgrada", objašnjava Danilo.

Ključna je pripremna faza, kaže Danilo, da bi cijelokupan postupak bio bezbjedan. 

"Lice koje se bavi visinskim poslom mora da zna sa čim rukuje i uradi kvalitetnu pripremnu fazu, dakle važno je poznavanje opreme za visinske radove kao i terena na kojem se radi", kazao je on.

Bitno je, kako ističe, obratiti pažnju na koje mjesto se pravi sidrište, osiguranje, da li je mjesto na koje se pravi osiguranje sto posto bezbjedno, obezbijediti užad da ne dodiruju oštre ivice.

Oni su opremljeni dvostrukim sigurnosnim užadima, kacigama i opremom. Dok za čišćenje stakla koriste kofu za vodu, sredstvo i četku za čišćenje, gumenu četku i suve krpe.

Radovi se izvode samo po idealnom vremenu, to je pravilo kojeg se ovi stručnjaci strogo pridržavaju.

"Pratim prognozu i ukoliko se steknu uslovi da se izađe na teren onda izađem, ako postoji neki rizik ili najava loših vremenskih uslova onda i ne izlazim, trudim se da sami rizik svedem na minimum", kazao je Danilo.

Problemi koji mogu otežati rad su brojni, zato je neophodna dobra priprema kako bi bili spremni za sve iznenadne prepreke.

"Zavisi od položaja zgrade, od sunca jer kad sunce grije u staklo teško je očistiti, pogotovo u ovom godišnjem periodu kada su temperature ogromne. Zavisi i od drugih faktora, na primijer od pozicije za osiguravanje", govori Danilo.

Od opreme koriste pojas, klupu da je udobnije za rad, gurtne, glavno uže, rezervno uže, spravicu za spuštanje i dizanje, i kaciga bez koje se ne počinje posao.

Za alpinističko pranje prozora zainteresovani su uglavnom muškarci. Danilo smatra da je za obavljanje ovog posla veoma bitno proći prvo kurs za visinske radove, ali da nažalost kod nas to još uvijek ne postoji, već samo u okolnim državama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније