Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dijana Drašković, TVCG ]

04. 06. 2022. 07:34   >>  07:39 1

PREDNOST DATI KVALITETU

Kovač: Imenovanja da ne budu truli kompromis političkih elita

Ministar pravde Marko Kovač kaže da u Crnoj Gori ima dovoljno kvalitetnih pravnika, kako u sistemu tako i izvan njega, te da nije za radikalne poteze i reizbor sudija, već za to da odgovaraju samo oni koji nijesu radili u skladu sa zakonom. Za Televizuju Crne Gore Kovač poručuje i da će ubrzo početi pregovori o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija, a političare poziva da prednost daju struci.

"Mislim da smo svi svjesni situacije u kojoj se naš pravosudni sistem našao poslije posljednih dešavanja i da to negdje daje za pravo i očekivanja da će svi relevantni faktori prije svega političke partije u paralmentu ne praveći razliku između pozicije i opozicije biti svjesni situacije i da će na pravi način detektovati problem, kako bi u što skorijem roku počeli konstruktivni pregovori oko imenovanja nosilaca funkcija prije svega uglednih pravnika u sudskom savjetu a što bi dalje imalo reperkusija u daljem pravosudnom sistemu", kazao je Kovač.

Da li prema vašem mišljenju, nosioce funkcija u sudstvu i pravosuđu treba birati iz sistema ili izvan njega, s obzirom na hapšenja bivših i sadašnjih pravosudnih funkcionera? Jesu li posljednja dešavanja poljuljala povjerenje u rad sudija i tužilaca?

"Određena procesuiranja nosilaca pravosudnih funkcija, dali su za pravo i stručnoj i laičkoj javnosti da pokrenu opravdano pitanje reizbora sudija. Međutim ja smatram da mi moramo početi od našeg ustavnog načela, i da u okvuru toga trebamo djelovati. Nijesam pristalica revolucionarnih promjena, pogotovu imajući u vidu sadašnji koncept i stanje u pravosuđu. Mislim da mi i pored svega imamo dovoljno normativnih rješenja podobnih da se svako ko je činio određene nezakonitosti krivično procesuira i u krajnjem otkloni iz pravosudnog sistema, mislim da je to put kojim trebamo ići, a ukoliko bi se uopšte razmišljalo o reizboru ili drugim modalitetima, onda bi se moralo krenuti putem ustavnih reformi. To zatijeva malo kompleksniji rad", naveo je Kovač.

Ipak, sve zavisi od političara. Oni poručuju da je deblokada pravosuđa njihov prioritet, međutim, mislite li da su oni svjesni važnosti rješavanja ovih pitanja, i da li se možemo nadati tome da javni bude ispred političkog interesa?

"Smatram da je prilikom dogovora koji je nesumljivo potreban u narednom periodu prednost morati dati struci, da buduća imenovanja ne budu truli kompromis političkih elita nego da budu stvaran rezultat adekvatnog promatranja situacije. I odabira kvalitetnih ljudi koji će u narednom periodu imati veoma značajnu funkciju. Svjedoci su da smo takvi kompromisi stvorili situaciju koju sada imamo. A to nikako ne smijemo da dozvolimo. Već dati prednost kvalitetu i stručnosti", istakao je ministar pravde.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније