Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V./J.S. ]

27. 05. 2022. 22:09 >> 22:12

DANI MATEMATIKE U PG GIMNAZIJI

"Manifestacije koje su posebno dragocjene jer slave logiku"

Tradicionalni Dani matematike završeni su svečano večeras u podgoričkoj Gimnaziji "Slobodan Škerović“, uz poruku direktorice gimnazije Biljane Vučurović da su ovakve manifestacije posebno dragocjene jer slave čovjekovu logiku.

U prepunoj svečanoj sali podgoričke gimnazije, ukazano je da sada već tradicionalna manifestacija sve više dobija na značaju. Dani matematike su završeni predstavom "Ogledalo stvarnosti".

Ključno pitanje u predstavi bilo je da li je zapravo ispravno ono što vidimo i osjecamo ili postoji nešto izvan nas, oku ponekad nedokučivo. 

Plan je da ova predstava od septembra bude prikazivana u KIC-u i u Domu kulture u Danilovgradu.

Direktorica gimnazije Biljana Vučurović kazala da su Dani matematike postali tradicija, i da su ove manifestacije posebno drage jer slave covjekovu logiku.

"Prednosti proučavanja matematike treba tražiti u vještini prikupljanja podataka, rasčlanjivanju premisa, posmatranju odnosa, i sistematičnom rješavanju problema na racionalan način", kazala je Vučurović.

Zahvalnice su dobili svi gimnazijalci koji su ucestvovali u XI Danima matematike. Uručene sui  medalje - zlatna, srebrena i bronzana - za takmičenja koja su se se odvijala prve večeri

"Ovom svečanošću XI Dani matematike su zatvoreni, sa novim idejama i rješenjima problema, vidimo se sledece godine", istakla je direktorica Vučurović. 

Kada je u pitanju manifestacija XI Dani matematike, učenici su dosad imali priliku da slušaju zanimljiva predavanja Sanje Jančić-Rašović, redovne profesorice PMF-a i Anđele Davidović, naučne radnice na Institutu Paster u Parizu, da se takmiče u rješavanju logičkih zadataka, te sa svojim profesorima organizuju izložbe u holu škole. 

Dani matematike takođe su prilika i da se učenici sami oprobaju kao predavači na prezentacijama "Apstraktno u rukama“, te "Kodirana matematika“,potom "Matematika i muzika“, "Greške velikih matematičara“ i "Otkrivanje izvoda kroz fiziku“. 

Svečano zatvaranje već tradicionalnih Dana matematike planirano je u petak, 27. maja u 20h, u svečanoj sali Gimnazije. Iz ove škole pozivaju sve zainteresovane da se pridruže programu pod nazivom „Ogledalo stvarnosti“, kojim će mladi matematičari svoje ideje kombinovati s različitim kreativnim izrazima učenika podgoričke gimnazije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније