Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

27. 05. 2022. 13:32 >> 13:30

MILJANIĆ I SAVIĆ

Stvoriti osnov za jačanje institucija

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić razgovarao je sa predsjednikom podgoričkog Višeg suda Borisom Savićem povodom inicijative o izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.


Miljanić je, govoreći o značaju strategije, kazao da je riječ o prvom takvom dokumentu, koji će biti osnov za jačanje institucija, međuinstitucionalnu saradnju i usvajanje akata u cilju suzbijanja korupcije.

On je kazao i da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije prepoznat problem korupcije, kao jedne od slabosti crnogorskog društva i da je neophodno brzo konstituisanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije.

Miljanić je podsjetio i na ocjene prema kojima je korupcija u Crnoj Gori endemska pojava, te naglasio da je u kontaktima sa inostranim partnerima najavljena pomoć eksperata koji će dati konkretan doprinos u izradi Strategije i ostalih dokumenata u procesu suzbijanja ove pojave.

Predsjednik Višeg suda Boris Savić saglasio se sa neophodnošću izrade Strategije i naglasio da je uloga Višeg suda ogromna kada je riječ o suzbijanju visoke korupcije.

Uprkos tome, prema njegovim riječima, podgorički Viši sud radi u veoma teškim uslovima zbog skučenog prostora, nedostatka tehničke opreme i kadrovskih problema. On je kazao da bi izvršna i zakonodavna vlast morale stvaranjem boljih uslova rada sudijama Višeg suda i usvajanjem novih propisa doprinijeti efikasnosti rada.

Navedeni problemi, kako je saopšteno, između ostalog utiču na efikasnost postupaka, odnosno da isti predugo traju, pa možemo doći u situaciju da se izvršioci najtežih krivičnih djela nađu na slobodi prije izricanja presude, zbog isticanja rokova za trajanje pritvora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније