Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

T.G.

25. 05. 2022. 15:37 >> 15:36

ĐEKA PORUČIO

"Djeca imaju prava na život i zaštitu od diskriminacije "

Povodom početka kampanja o dječijim ugovorenim brakovima, nasilju u porodici i prosjačenju, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka obratio se učesnicima radionice koja je bila uvod u početak kampanje, u Osnovnoj školi „Božidar Vuković Podgoričanin“.

„Namjera nam je da izgradimo inkluzivno i otvoreno društvo zasnovano na borbi i eliminisanju svih oblika diskriminacije, anticiganizma i siromaštva i da rješavamo probleme dječijih/ugovorenih brakova, nasilja u porodici i prosjačenja“, poručio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

On je kazao da je odlučnost Vlade Crne Gore da ovim ružnim fenomenima stane na put.

"Već duže vrijeme u Crnoj Gori bavimo se aktivno društvenim uključivanjem romske i egipćanske populacije i istrajni smo u svojoj namjeri da se ovim zajednicama omogući puna zaštita prava i unaprijedi njihov položaj“, istakao je Đeka.

On je podsjetio prisutne da djeca imaju prava na život, na zaštitu od diskriminacije i kažnjavanja, zaštitu od fizičkog i mentalnog nasilja, prosjačenja i još mnoga druga prava i naglasio da je iz tog razloga veoma važno da što ranije počnu učiti o stvarima koje ih se tiču.

„Treba da imate osnovna znanja o svojim pravima i mogućnostima, ali i da prepoznate diskriminaciju i naučite ko i kako vas može zaštititi. Posljedice negativnih običaja u vašoj zajednici, ukorijenjenih u praksi, a pravdanim tradicionalizmom, dalekosežne su i razarajuće po mladost i neiskorišćene mogućnosti kako djevojčica, tako i dječaka“, poručio je ministar.

On je kazao kako je Vlada Crne Gore usvojila prošle godine Strategiju socijalne inkluzije Roma i Egipćana za period 2021-2025, te da ista služi poboljšanju socio-ekonomskog i pravnog položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

Jedan od ključnih preduslova za potpuno uključivanje građana i građanki romske i egipćanske populacije ostaje obrazovanje, i iz tog razloga ohrabruje činjenica da danas u Crnoj Gori imamo 1856 djece iz romske i egipćanske populacije u osnovnim školama, ali svega 207 u srednjim školama gdje moramo da budemo aktivniji da nam djeca ne odustaju od svog obrazovanja i svoje budućnosti,“istakao je Đeka.

On je rekao da će Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava nastaviti da radi na unapređenju položaja građana romske i egipćanske populacije sa osnovnim ciljem da svi građani u Crnoj Gori imaju jednake šanse i mogućnosti u ostvarivanju svojih prava bez obzira na bilo koju posebnost.

„Kampanja o dječijim ugovorenim brakovima, nasilju u porodici i prosjačenju“ čiji je slogan Moj život obuhvatiće negativne i nepoželjne pojave u društvu koje su u velikoj mjeri zastupljene u romskoj i egipćanskoj populaciji, a odvija se u okviru Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu koji kofinansiraju Vlada Crne Gore i EU.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније