Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

19. 05. 2022. 08:57 >> 08:55

ĐUROVIĆ I GAŠPARIKOVA

CG snažno vrednuje saradnju sa UNDP-em

Crna Gora snažno vrednuje saradnju sa UNDP-em, saopštila je predsjednica crnogorskog parlamenta Danijela Đurović, te izrazila uvjerenje da će se, na temeljima dosadašnje prakse i iskustva, partnerstvo sa tom organizacijom nastaviti i nadograditi.

Iz parlamenta je saopšteno da se Đurović danas sastala sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Danielom Gašparikovom.

Ističući da je UNDP godinama unazad pouzdan i aktivan partner Crne Gore u realizaciji prioritetnih razvojnih ciljeva, Đurović je izrazila zadovoljstvo intenzitetom i dinamikom zajedničkih aktivnosti, stepenom realizacije planiranih projekata i strateški orijentisanih programa koji u potpunosti prate razvojne potrebe Crne Gore u kontekstu EU integracija.

"Predsjednica je naglasila da Crna Gora snažno vrednuje saradnju sa UNDP-em, te izrazila uvjerenje da će se, na temeljima dosadašnje prakse i iskustva, partnerstvo sa UNDP-em nastaviti i nadograditi. Dodatno, Đurović je ukazala na važnost stručne, ekspertske i savjetodavne pomoći UNDP-a u jačanju crnogorskih institucionalnih kapaciteta", saopšteno je iz parlamenta.

Osvrnuvši se na problematiku rodne ravnopravnosti, kao jedne od važnih pojedinosti strateškog okvira programskog djelovanja UNDP-a, Đurović je, kako su saopštili, istakla da je suštinski važno pitanja rodnog senzibiliteta posmatrati i rješavati u širem kontekstu, koji ne bi bio ograničen isključivo na pojedično bavljenje ovim kompleksnim fenomenom.

"U tom kontekstu, predsjednica je naglasila da regulisanje pitanja rodne ravnopravnosti u zakonskim okvirima iziskuje rješenja koja podrazumijevaju utvrđivanje određenih kvota, kao modela koji jeste „nužno zlo”, budući da je nedovoljna zastupljenost žena u javnom i političkom životu evidentna. Predsjednica je ukazala na zalaganja Odbora za rodnu ravnopravnost i predstavila rezultate koji su ostvareni, uz očekivanje da će aktivan doprinos daljim planiranim aktivnostima dati svi politički subjekti", navode u saopštenju.

Đurović je istakla i da je od presudne važnosti pronaći najadekvatnije modele koji bi kroz zakonsku regulativu, regulisali sankcionisanje i suzbijanje govora mržnje "budući da smo svjedoci da je takav diskurs sve više prisutan u javnom životu".

Gašparikova je, kako je saopšteno, istakla ključnu ulogu parlamenta u postizanju Ciljeva održivog razvoja i ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU.

“Poslanice i poslanici imaju zakonodavnu i nadzornu ulogu, ali i jedinstvenu poziciju da usvajaju zakone i politike uvažavajući rodnu dimenziju i različitost potreba, zasnovane na podacima, vodeći računa da u procesu reformi niko ne bude zapostavljen”, dodala je ona.

Gašparikova se osvrnula na blisku saradnju UNDP-a i parlamenta kad je u pitanju zalaganje za veću zastupljenost žena na izbornim listama, ali i borba protiv svake vrste nasilja nad ženama, a naročito u javnom životu. Istakla je spremnost UNDP-a da i dalje podržava razvoj plana sprovođenja nacionalno utvrđenih doprinosa za smanjenje efekta staklene bašte za najmanje 35 posto i usmjerenost na zelenu, pravednu tranziciju.

“Vjerujem da će parlament ulogu koju ima u oblikovanju reformskih procesa u zemlji i u narednom periodu sprovoditi kroz veće učešće zajednice i svih relevantnih partnera okupljenih oko zajedničkog cilja – stvaranja boljih uslova života i mogućnosti izbora za sve žene i muškarce u društvu”, rekla je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније