Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

17. 05. 2022. 18:38 >> 18:36
2

ĐUKANOVIĆ SA AMBASADORIMA

Finska i Švedska zahvalne za podršku Crne Gore članstvu u NATO-u

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadore Finske Kima Lahdevirta i Švedske Anike Ben David, koji su prilikom susreta iskazali zahvalnost za podršku Crne Gore članstvu u Alijansi, što u ovim zemljama, kako su kazali, visoko cijene.

Ambasadori su zahvalili predsjedniku na brzom odgovoru na njihovu inicijativu za prijem, posebno na, kako su kazali istorijski dan za obje zemlje u kontekstu bezbjednosne perspektive i aplikacije za prijem u članstvo NATO saveza.

Kako navode u saopštenju iz Kabineta predsjednika, obostrano je izraženo očekivanje da će proces ratifikacije sporazuma o pristupanju trajati kratko i da će imati razumijevanje svih zemalja članica.

Ambasador Finske je podsjetio da je neposredan povod zahtjeva za prijem u Alijansu, agresija na Ukrajinu, ali i naglasio da su procesi proširenja EU na ZB i proširenje NATO na sjeverni dio Evrope, komplementarni procesi, koji idu ruku pod ruku u cilju ujedinjene evropske perspektive.

Ambasadorka Švedske istakla da je motiv za razmatranje evropske bezbjednosne perspektive u njenoj zemlji, brutalno prekinuti 200-o godišnji mir u kojem je uživala Švedska, uz zadovoljstvo što su obje države zajedno na putu ka članstvu u NATO.

Đukanović je podsjetio da su Finska i Švedska prijateljske države Crnoj Gori, i da smo zahvalni za podršku našim evropskim aspiracijama kao uzornim modelima u brojnim oblastima.

On je čestitao na efikasno sprovedenim procedurama u nacionalnim okvirima, ističući da agresija na Ukrajinu nikoga ne može ostaviti ravnodušnim i da niko ne može ostati neutralan u odnosu na posljedice agresije na svaku evropsku zemlju.

"Pristupanje Finske i Švedske, osnažiće Alijansu, donijeti novi kvalitet i vrijednost, što će vjeruje, razumjeti sve članice, kazao je Predsjednik. Crna Gora zna značaj ažurnog  pristupanja, i potrudićemo se da budemo jedna od prvih zemalja koja će ratifikovati Sporazum", poručio je predsjednik.

Zajednički je ocijenjeno da je jako važno nastaviti proces ujedinjenja Evrope i širenje NATO u cilju bezbjednosti, stabilnosti i globalne konkurentnosti Evrope. Na toj liniji ambasadori su pozdravili i formiranje nove Vlade u Crnoj Gori, kao podsticaj daljoj evropskoj perspektivi naše zemlje.

Razmijenjena su mišljenja i o unapređenju bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, trgovinske i turističke razmjene i primjeni dobrih iskustava i praksi Finske i Švedske u Crnoj Gori, posebno u oblasti obrazovanja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније