Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ I. P. ]

14. 05. 2022. 12:29   >>  12:28

DIREKTORAT ZA ZAŠTITU

Pripremiće registar kapaciteta kojima CG raspolaže

Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) pripremiće registar kapaciteta kojima raspolaže Crna Gora u slučaju prirodnih katastrofa.


Na prvom tehničkom sastanku povodom izrade dokumenta Procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa, koji je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje, saopšteno je da su eksperti iz raznih oblasti dobili uputstva kako bi registar kapaciteta bio pripremljen na adekvatan način.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje, Miodrag Bešović, rekao je da očekuje da će biti na visini zadatka kada je u pitanju izrada tog važnog dokumenta.

Taj dokument, kako je kazao, nije samo obaveza Crne Gore kao članice Mehanizma civilne zaštite Evropske unije (EU), nego je to benefit za državu kako bi znali sa kakvim kapacitetima se raspolaže u slučaju vanrednih događaja.

Bešović je naveo da je ovo nastavak projekta „Procjena rizika od katastrofa Crne Gore, koji je na visokom nivou odrađen i koji je Crna Gora prva izradila u odnosu na države regiona, prenosi PR centar.

„Naša obaveza je da znamo kako možemo preventivno djelovati, u toku i nakon samog događaja. Ovo je samo jedna kocka koja se slaže u mozaiku EU, kako bi čitava Evropa bila u jedinstvenom timu kada su u pitanju vanredne situacije“, kazao je Bešović.

Stručni saradnik za šumarstvo u Nacionalnim parkovima (NPCG), Slobodan Stijepović, kazao je da je, kada je u pitanju procjena sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa u NPCG, predviđena procjena rizika od požara i poplava.

On je naveo da se radi o dva najveća rizika koja mogu da zadese zaštićena područja koja se nalaze u nacionalnim parkovima.

“Nadamo se da će projekat sa svih aspekata da sagleda dobre strane i nedostatke i da će ukazati kako donosioci odluka treba da postupe kad je u pitanju zaštita od nepogoda“, rekao je Stijepović.

Epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Radica Raičević rekla je da da je ta institucija učestvovala i u prethodnoj fazi projekta, u kojoj je izrađen dokument Procjena rizika od katastrofa Crne Gore.

Ona je kazala da su u tom dijelu, sa zdravstvenog aspekta, procijenili rizike kao što je pandemija koronavirusa.

“Očekujemo da u novoj fazi projekta izradimo analizu naših kapaciteta, koja će biti od velike važnosti za cijelu državu i aktere koji učestvuju u rješavanju vanrednih situacija“, navela je Raičević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније