Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

11. 05. 2022. 18:07   >>  18:06

LIST ZA LINGVISTIKU I KNJIŽEVNOST

Časopis Filološkog fakulteta napravio značajan pomak na rang listi SJR-a

Na aktualizovanoj rang listi naučnih časopisa za 2021. koja je juče objavljena na sajtu Scientific Journal Rankings – SJR, časopisu Filološkog fakulteta UCG "Folia linguistica et litteraria", dodijeljena je kvantitativna klasifikacija u kategoriji Q2, što predstavlja značajan pomak u odnosu na prošlogodišnju poziciju u kategoriji Q4 i pokazatelj je značajno povećane citiranosti časopisa na međunardnom nivou.

Klasifikacija se određuje na osnovu podataka iz Elsevierove baze Scopus i odnosi se na mjerljive indikatore tokom 2021. godine.

Kako napominju u UCG, u 2022. godini izašlo je pet svezaka časopisa za nauku o jeziku i književnosti "Folia linguistica et litteraria", među kojima i broj 37 posvećen liku i djelu Petra II Petrovića Njegoša, koji su uredile prof. dr Vesna Vukićević Janković i doc. dr Jelena Knežević.

Kao posebno tematsko izdanje povodom 200-te godišnjice od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog objavljen je broj 38 časopisa za koji su pored uvaženih stručnjaka sa Univerziteta Crne Gore radove po pozivu napisali i istraživači sa nekoliko evropskih univerziteta koji su svoje karijere posvetili životu i djelu ruskog pisca. Broj su uredile prof. dr Gudrun Ges, sa Univerziteta u Magdeburgu i prof. dr Andrea Mejer-Frac, sa Univerziteta u Jeni.

"Folia linguistica et litteraria" je naučni časopis pokrenut na Institutu za jezik i književnost Filozofskog fakuleta u Nikšiću 2010. godine. Časopis ima međunarodnu redakciju i oslanja se na anonimne ocjene recenzenata iz uske stručne oblasti.

"Misija časopisa je promovisanje izvrsnosti u oblasti lingvistike i književnosti, kroz izvorne naučne radove i prikaze. Prva 24 broja časopisa znalački je uređivala prof. dr Marija Krivokapić. Glavni urednik od 2018. godine je doc. dr Jelena Knežević, a zahtjevne sekretarske poslove na sebe su preuzele doc. dr Olivera Popović i dr Branka Živković. Za tehničko uređivanje časopisa i održavanje sajta časopisa zaslužan je Dalibor Vukotić", ističu u saopštenju UCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније