Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Nevenka Macan, TVCG   ]

11. 05. 2022. 07:31 >> 07:29
1

RIŠNJANI TRAŽE DA SE ZATVORI

Osnovci prolaze pored nebezbjednog arheološkog nalazišta

Izuzetno vrijedno arheološko nalazište ”Carine” u Risnu predstavlja opasnost za bezbjednost oko 220 učenika obližnje Osnovne škole Veljko Drobnjaković. Treba li ga uz poštovanje konzervatorskih standarda zatrpati, ili samo ograditi, podijeljeno je mišljenje mještana, roditelja, nastavnika ali i struke.

Svi su saglasni da bi najvrjednije nalazište u ovom dijelu Evrope trebalo zaštititi i prezentovati, ali za to su potrebna velika sredstva i vrijeme. Do tada djeca svaki dan, uz opasnost, dolaze u školu.

Rišnjani osnovci do škole prolaze uz izuzetno vrijedno arheološko nalazište u kojem mogu stradati jer iskopine antičkih ulica i kuća godinama su otkrivene i nezaštićene.

Uzaludni su apeli građana ali i struke, Centar za konzervaciju i arheologiju je Upravi za zaštitu kultursnih dobara uputio prijedlog mjera za prezentaciju i konzervaciju nalazišta "Carine".

Hiljadama godina pod zemljom vrijedni arheološki nalazi bili su bezbjedni, ali i djeca, pa se nameće pitanje treba li se kod nas radovati otkrićima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније