Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

03. 05. 2022. 08:12 >> 16:58
1

SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA

Sadiković: Pomaci na RTCG-u; Softić: Boriti se za bolji položaj

O položaju crnogorskih novinara u Crnoj Gori, povodom 3. maja, Svjetkog dana slobode medija, u emisiji "Dobro jutro Crna Goro" govorili su novinari TVCG i Vijesti Sead Sadiković i Tufik Softić.

Softić žali što se o problemima i položaju novinara priča od povoda do povoda. Zadatak bi, kako je rekao, morao da bude svakodnevna borba za bolji položaj novinar i slobodu medija.

"Da svakog dana uložemo napore za podizanje profesionalnih standarda, i da svakog dana idemo korak naprijed u osvajanju sloboda. Kad bih bio potpuno objektivan, mogao bih reći da smo mi negdje u odnosu neki raniji period napravili pomak", ocijenio je Softić za TVCG.

I dalje smo, upozorio je, nisko na međunarodnoj skali procjena o slobodi govora i medija.

Raste trend napada na novinare

"Što se mene tiče, mislim da se nijesmo pomjerili s mrtve tačke. U vezi sa mojim slučajem, tamo smo gdje smo bili prije 15 godina", rekao je Softić.

On je rekao da ne želi da ima ikakva očekivanja od nove vlade: "Ne želim da imam ikakva očekivanja, nade, prosto moje vrijeme i moje godine mi to više ne dozvoljavaju. Prije 10-15 godina sam još nečemu mogao da se nadam".

"Onog trena kad je u bivšoj vladi Duška Markovića, tadašnji ministar Pažin, saopštio da se najteži slučajevi ne mgou riješiti zbog protoka vremena i zbog zastarjelosti i lošeg rada državnih organa ja sam izgubio svaku nadu", istakao je Softić. 

Biće srećan, kako je rekao, ako nove vlasti učine bilo kakav pomak: "Ali se bojim kad se radi o najtežim slučajevima da se lagano klizi ka zaboravu".

Mladim ljudima poručuje da ono što se dogodilo njemu, Oliveri Lakić ili drugim kolegama ne mora biti pravilo: "Mladima želim da ulijem neki optimizam, ali je moj lični doživljaj nešto sasvim drugo".

Sadiković, sa druge strane, ističe kako trend napada na novinare "koji očigledno raste paralelno sa pokušajem osvajanjem sloboda".

Nastaviti borbu

"To je društveni paradoks u kojem se novinare bore za svoju slobodu, prave neke pomake, što je evidentno i na Javnom servisu. Gdje bi Crna Gora bila da nije Vijesti i Monitora u kojima radi Softić, to svi znamo. Stepen demokratije bio bi daleko iza. Tu je, naravno, i Dan, i ostali mediji", smatra Sadiković.

Osvrnuo se i na napad na novinarku Vijesti Jadranku Ćetković jer je, kako je rekao, fotografisala "običan dnevni događaj ispred sudnice".

"Neka što je napadaju, nego što napadač nakon par sati lagano biva pušten da se brani sa slobode. Onda vidim gdje će otići proces koji se vodi i protiv napadača na mene", rekao je Sadiković.

Sadiković kaže da sve ono što se dogodilo njemu i Softiću dogodilo se i svim ljudima koji još nijesu počeli da se bave novinarstvom.

"Treba nastaviti borbu, jer bez slobodnih medija nema prosperitetnog društva", rekao je on.

I Softić i Sadiković ukazali su na potrebnu profesionalizaciju crnogorskih medija.

Trifunović: Zašto bi novinar morao da bude hrabar?

Glavni urednik portala Buka iz Banjaluke Aleksandar Trifunović smatra da društva u kojima novinar mora biti hrabar nijesu završila, čak ni započela, proces demokratizacije.

"Zašto bi novinar morao da bude hrabar? Da objavi istinu, na primjer, o potrošnji javnog novca, a tu ima najviše problema", pojašnjava Trifunović.

Svjetski dan slobode medija, kako je rekao, ove godine dočekujemo sa još više mržnje, navodeći kako bukvalno svaki svjetski događaj izaziva talase mržnje u Bosni i Hercegovini (BiH).

Za primjer navodi rat u Ukrajini, po pitanju kojeg su ljudi u toj zemlji zauzeli jednu od dvije strane.

Sindikalna zaštita novinara je, ističe, sve slabija: "Mi u BiH imamo toliko udruženja da bi novinari po toj logici trebalo biti maksimalno zaštićeni, a nijesu".

"Borba je ne odustati. To je lako reći, ali teško uraditi. Borba zahtijeva dosljednost i solidarnost. Ako se vi sami borite, i pišete tekst koji u satu zarađuju vašu mjesečnu platu, vi se trebate zapitati šta vi dobijate sa tim", istakao je Trifunović.

Ako ne postoji sistem koji štiti novinare, kako je rekao, egzibicija je baviti se novinarstvom na častan i pošten način.

"Živimo u teškom vremenu. Pored naših standardnih konflikata, imamo uvezeni rat u Ukrajini", rekao je Trifunović.

Vrlo je važno, kako je rekao, da se mora shvatiti da u novinarskoj profesiji nijesu svi isti: "Treba razlučiti propagandu od novinarstva. Mi imamo sve više medija koji se zovu mediji, a bave se propagandom".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније