Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.M.Lj. ]

26. 04. 2022. 08:26 >> 13:06
2

TOMANOVIĆ

Serija naknadnih zemljotresa može trajati mjesecima

Serija zemljotresa, nakon onog koji je u petak pogodio BiH, a zatresao i Crnu Goru, može trajati po nekoliko mjeseci do smirivanja tla, kazala je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” Milena Tomanović iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju. Ona je istakla da je nakon glavnog potresa zabilježeno već 80-ak manjih zemljotresa. Govoreći o aplikaciji koja nas je upozorila na ovu prirodnu pojavu, istakla je da na malim područjima kao što je Crna Gora ne može biti od velike koristi.

Nakon zemljotresa kod Stoca jačine 5,7 stepeni po Rihterovoj skali koji se desio u petak veče, nastupila je naknadna serija potresa.

“Najjači u toj seriji bio je od pet jedinica Rihtera koji su osjetili građani Crne Gore 24. aprila u ranim jutarnjim satima. Nakon toga bilo je 80-ak zemljotresa od čega je najviše onih u rasponu dvije do tri jedinice Rihtera”, kazala je Tomanović.

Objasnila je da nakon ovako jakih zemljotresa naknadna serija može da traje i po nekoliko mjeseci u zavisnosti od jačine udara.

“Budući da je ovo bio jači zemljotres, računamo u nekoliko narednih mjeseci da će biti seizmičnih aktivnosti do potpunog smirivanja tla”, kazala je ona i dodala da kod rastresitijeg područja, efekti su veći. .

U noći kada se desio zemljotres, na sajtu našeg Seizmološkog zavoda nije bilo nikakvih podataka. Tomanović objašnjava da se došlo do tehničkih problema.

“U roku od 10 minuta nakon podrhtavanja tla svi seizmolozi bili su u Seizmološkom zavodu i imali su precizne podatke. Ono što se desilo, imali smo tehničkih problema, nikako nije bio ljudski faktor. Seizmolozi su sve vrijeme bili tu, ne samo te, već i naredne noći i uredno odgovarali građanima na sva pitanja“, kazala je Milena Tomanović iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju.

Sve aplikacije ranog najavljivanja zemljotresa su za pohvalu, kaže Tomanović.

“Ova aplikacija je iskoristiva, ali problem sa njom je što se efekat dobija samo na udaljenosti preko 100 kilometara. Upravo na toj udaljenosti telefonski signal biva brži od seizmičkog talasa”, kazala je ona i objasnila da oni koji su u epicentru nemaju velike koristi od nje.

“Pošto je površina Crne Gore mala i oobično se najveće štete dešavaju u epicentru do 30, 50 kilometara, na efikasnosti bi gubila na ovakvim područjima”, zakljulila je Tomanović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније