Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 03. 2022. 19:43   >>  19:48

SAMO 6 ČLANOVA

Sudski savjet na ivici kvoruma

Umjesto sa deset, Sudski savjet funkcioniše sa svega šest članova. Posljednji koji je otišao iz tog tijela je Vladimir Novović, koji je 18. marta izabran za glavnog specijalnog tužioca. Zbog svega, Sudski savjet je na ivici kvoruma.

Sudski savjet neće morati da žuri sa raspisivanjem oglasa za predsjednika Vrhovnog suda jer trenutno, za odluku o tom izboru, nemaju ni dovoljan broj članova.

"Mi nemamo trenutno ministra pravde, nemamo ni dva člana iz reda sudija, kao ni jednog člana iz reda uglednih pravnika. Mi ćemo sačekati da se kompletira sastav makar iz reda sudija i onda vjerujem da ćemo imati jedan predlog i završiti taj dio obaveze", kaže Vesna Simović Zvicer, predsjednica Sudskog savjeta.

Savjet trenutno ima samo šest članova, nakon što je Vladimir Novović otišao iz tog tijela na čelo SDT-a.

"Trenutna situacija kod Sudskog savjeta je sličan situaciji koja postoji u Ustavnom sudu, odnosno da bi se bilo koja odluka donijela potrebno je da postoji saglasnost svih njenih članova. Zbog svega toga je već jednom došlo i do blokade, i to prilikom izbora predsjednika Upravnog suda. Kada je taj postupka odložen na neodređeno vrijeme", kazala je Marija Vesković iz Akcije za ljudska prava.

"I oni imaju šest članova i oni su tačno na ivici kvoruma, a što se tiče izbora predsjednika Vrhovnog suda njima trebaju dvije trećine", napominje bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić.

A za to će biti neophodno da Savjet dobije sedmog člana.

"Taj sedmi član može biti ministar nadležan za poslove pravosuđa ili eventualno u julu mjesecu će biti birani novi članovi iz reda sudija, a obzirom da mandat sadašnjim članovima ističe drugog jula", navodi Simović Zvicer.

"Tu su mnogo veće šanse da oni predlože iz reda sudija od strane konferencije sudija Vrhovngo suda nego da se izabere Ministarstvo pravde, jer Skupština ne funkcioniše uopšte", kaže Mitrić.

"Očiglendo je da je potrebno popuniti upražnjena mjesta u Sudskom savjetu. Međutm pitanje je da li će do toga doći prije jula, kada cjelokupnom Sudskom savjetu prestaje četvorogodišnji mandat, čak i tada ostaje da vidimo da li će skupštinska većina uspjeti da postigne odgovor oko člana Savjeta koji dolazi iz reda uglednih pravnika ili ćemo možda doći u situaciju da članovi iz reda uglednih pravnika, postojeći članovi nastave da vrše tu funkciju u čak trećem uzastupnom mandatu", navodi Vesković.

Ovo je još jedan dokaz da u Crnoj Gori politika diktira pravo, poručuje nekadašnji predsjednik Ustavnog suda, umjesto, kako kaže, da je obratno.

Marko Terzić, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније