Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Anadolija ]

26. 03. 2022. 18:25 >> 18:28

STICANJE NOVIH ZNANJA U SARAJEVU

Novinari iz regiona na obuci: Prilika za razmjenu iskustava

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine (BiH), od 21. do 25. marta održana je obuka “Novinarstvo i novi mediji“, čiji su organizatori Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) i Turska radio-televizija (TRT).

Program je održan u cilju razmjene iskustava i sticanja znanja iz oblasti medijskog djelovanja, a polaznicima su u petak dodijeljeni i sertifikati.

Predstavnici medija iz nekoliko zemalja regiona imali su priliku tokom višednevne obuke razmijeniti iskustva o novim medijima, razgovarati o praksama novinara na Balkanu i u Turskoj u oblasti novih medija te analizirati strategije i metode za unapređenje kvaliteta izvještavanja u novim medijima, uključujući sadržaje na društvenim mrežama.

Obuka se održava i u Srbiji, a prethodno je održana u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Namijenjena je medijskim radnicima iz cijele regije, a u programu obuke u Sarajevu učestvovalo je 25 novinara medijskih kuća iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Kosova.

Koordinator TIKA-e u Bosni i Hercegovini Muhammed Unal u izjavi medijima rekao je kako TIKA realizira projekte u raznim sektorima, od obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, do turizma, ali i jačanja kapaciteta projekta poboljšanja iskustava i edukacije s partnerskim zemljama.

“Trenutno prisustvujemo završetku petodnevne edukacije, petodnevni modul za medijske radnike pod nazivom 'Novi mediji i novinarstvo'. Mislimo da je on bio veoma važan za region. U posljednjih nekoliko godina svjedočimo nevjerovatnom razvoju tehnologija, interneta, društvenih mreža što nas potiče na prelaz od tradicionalnog novinarstva prema novim medijima”, rekao je Unal.

Zvanični predstavnik TRT-a za Bosnu i Hercegovinu Bekim Muftarević kazao je kako TRT sa svojom misijom prije svega na ovom području jača trajni mir, multilateralnu, bilateralnu i regionalnu saradnju. Podsjetio je kako je TRT u proteklom periodu organizirao obuke za nekoliko hiljada ljudi.

Dodao je kako u budućem periodu planiraju nove obuke uključujući i one u inostranstvu.

”U procesu digitalizacije TRT kao javni emiter snosi veliku odgovornost”, rekao je Muftarević koji je podsjetio i na brojne turske serije koje se gledaju širom svijeta.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin govorio je o mnogim izazovima s kojima se suočava Balkan, kao i činjenici da postoje zajedničke prilike.

Girgin se osvrnuo i na značaj saradnje te dobrih međunarodnih odnosa, pogotovo susjednih zemalja.

”Važan element na Balkanu su dobrosusjedski odnosi. Susjedi su važni, jedni drugima bi trebali pomagati”, istakao je Girgin koji je podsjetio da je u ranijem periodu održana obuka iz oblasti spašavanja.

Dobre povratne informacije

Jedna od polaznica obuke i rukovoditeljka Portala RTCG Rada Brajović istakla je da joj se poziv i agenda obuke učinila privlačnom jer se dugi niz godina bavi mobilnim novinarstvom i uređivanjem naloga na društvenim mrežama.

“Ono što je meni posebno bilo interesantno tokom dosadašnje edukacije jesu dva segmenta koja se konkretno tiču Tik-toka i podkasta. To je nešto što je u regionu sada jako aktuelno i mi uglavnom lutamo i tragamo za najboljim načinom kako da podcast predstavimo javnosti. Od edukatora sam pokupila njihova iskustva i ono što ću svakako primijeniti u svom mediju. Što se tiče Tik-toka, to je medij koji je meni relativno nepoznat, budući da je fokusiran na mlađu populaciju“, kazala je Brajović.

Ističući kako Javni servis Crne Gore radi na osnivanju redakcije za društvene mreže, Brajović je kazala da će joj iskustvo kolega iz regiona i neke smjernice edukatora koristiti u budućem radu.

“Organizatori su ispunili očekivanja i agenda se dobro pratila. Jako sam zadovoljna u tom dijelu. Naravno, ono što je ključno na ovakvim događajima je razmjena iskustava i kontakata sa kolegama iz regiona, što je posebno dragocjeno za nas novinare“, zaključila je Brajović.

Dunja Pantić, freelancerka iz Hrvatske kazala je kako je ovo bilo odlično iskustvo. Dodala je kako su se okupili predstavnici iz svih dijelova regije.

”Vrlo zanimljivo, bilo je korisno. Smatram da smo naučili korisne informacije o aplikacijama prilagođenim za digitalno doba u kojem se trebamo snaći”, naglasila je Pantić.

Amir Saletović, urednik digitalnih medija Hayat televizije, istakao je da je obuka kreativno osmišljena i da je bilo lijepo slušati iskustva kolega iz Turske, koja su uglavnom identična, kao i problemi sa kojim se susrijeću novinari u BiH.

“Čuli smo puno konstruktivnih ideja na koji način novinari mogu sami sebi olakšati posao u ovom digitalnom svijetu, svijetu novih medija. Prije svega, zahvalne su bile informacije o tome kako brže, bolje i efikasnije medij može pristupiti uređenju društvenih mreža, prije svega Instagrama i Fejsbuka koji su velika reklama i pomoć za svaki medij“, rekao je Saletović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније