Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Branka Zeković Radio Crne Gore ]

10. 03. 2022. 06:40 >> 06:41

POOŠTRITI KAZNE

Femicid kao posebno krivično djelo

U većini zemalja u krivičnom pravu femicid ne podrazumijeva posebnu kategoriju već se svrstava u ubistvo. Femicid pravno prepoznaje samo nekoliko zemalja, od kojih je većina u Latinskoj Americi.

Nijedna država članica EU nije ga definisala kao posebno krivično djelo u svom zakonodavstvu.

Da će se nova Vlada pozabaviti sankcionisanjem ubistava žena koje počine njihovi partneri i uvrstiti femicid u naš krivični zapisnik, najavio je mandatar Dritan Abazović.

Ženski klub razmotriće uporednu praksu, kazala je za naš program kopredsjednica kluba i potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak.

"Nedopustivo je da u Crnoj Gori u zadnja četiri mjeseca mi imamo tri ubistva mladih žena od strane partnera. Tu ćemo svakako razmotriti i vidjeti jednu praksu i možda predložiti Skupštini da se to rješenje uvede u naš krivični zakon", kazala je Bošnjak.

Iz Centra za ženska prava, Maja Raičević kaže da je ohrabruje to što mandatar prihvata kritike upućene institucijama sistema i najavljuje strože sankcije u odnosu na nasilje u porodici i nad ženama.

Kaže da se time već bavi radna grupa za izmjenu Krivičnog zakonika čiji je ona član.

"Što se tiče samog dijela femicida biće pooštrene kazne, međutim ono što je mnogo veći problem je kako prevenirati da do femicida ne dođe. Da bi se to dogodilo potrebno je da reformišemo postojeći sistem zaštite žrtava i to prvenstveno onaj prvi odgovor prijavljivanja nasilja koji dolazi bilo od policije bio od tužilaštva ili Ministarstva za socijalni rad, gdje je neophodno specijalizovati stručnjake za rad na tim slučajevima, kako se ne bi ponavljale greške iz prošlosti".

Prioritet je utvrđivanje dosadašnjih propusta i kreiranje efikasnog sistema kako bi femicid previnirali, zaključuje Maja Raičević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније