Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Mina ]

23. 01. 2022. 10:24   >>  10:25 2

OMBUDSMAN

Novinari da budu uporište građanskog društva

Novinari bi u nestabilnim i izazovnim vremenima trebalo da budu uporište građanskog društva i vrijednosti, da istinitim i objektivnim informisanjem doprinose društvenoj koheziji i smanjenju podjela, poručili su iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Iz te institucije su čestitali Dan novinara Crne Gore, u nadi da će ova godina donijeti osjetno unaprjeđenje medijskih sloboda i radno-pravnog statusa medijskih djelatnika.

„Iz godine u godinu na ovaj dan relevantni subjekti, na čelu sa sindikatom, ukazuju na sve probleme i podsjećamo da su medijske slobode jedna od oblasti u kojoj Crna Gora sporo napreduje u dostizanju demokratskih standarda u evropskim integracijama“, kaže se u saopštenju Institucije Zaštitnika.

Tome, kako su kazali, ponajviše doprinosi i dalje zabrinjavajuće veliki broj napada i različitih vrsti pritisaka na novinare, kakvih je itekako bilo tokom prethodne godine.

„Nažalost, upravo ovih dana svjedočili smo još jednoj situaciji ugrožavanja osnovnih sloboda- izvještavanja sa javnog skupa, što uvijek mora podrazumijevati efikasnu reakciju nadležnih organa u odbrani temeljnih novinarskih prava i sloboda“, navodi se u saopštenju.

Iz Institucije Zaštitnika su ocijenili da događaji u prvim sedmicama ove godine nagovještavaju moguće burne političko-društvene procese, što će značiti dosta posla za medije, ali i nove izazove u obavljanju zadataka u takvoj atmosferi.

„Novinari u nestabilnim i izazovnim vremenima trebalo bi da budu uporište građanskog društva i vrijednosti, da istinitim i objektivnim informisanjem doprinose društvenoj koheziji i smanjenju podjela“, kaže se u saopštenju.

Oni su istakli da upravo tako, skoro pune dvije godine, novinari uspijevaju da hrabro i profesionalno odgovore na okolnosti koje je stvorila pandemija koronavirusa.

Kako su naveli, najveća snaga medija, svake pojedinačne redakcije i novinara, upravo je misija i zadatak koji imaju u biti svog posla, da svojim integritetom, profesionalnom etikom, nepristrašnoću i objektivnošću brane ugled i poziciju u društvu.

„To posebno u opštoj poplavi neprikladnog govora i komentara, govora koji podstiče diskriminaciju i mržnju, lažne vijesti u javnom prostoru Crne Gore, a posebno na društvenim mrežama“, dodaje se u saopštenju.

Iz Institucije Zaštitnika su kazali da pozdravljaju dodatan angažman na daljem poboljšanju zakonodavnih rješenja u oblasti medija i posebno nedavne izmjene Krivičnog zakonika kojima su pooštrene kazne za napade na novinare.

„Na kraju ističemo veliki doprinos medija u promociji i zaštiti ljudskih prava i sloboda građana Crne Gore, koji su nebrojeno puta uticali da se pojedinačni ali i problemi sistemskog karaktera efikasnije riješe i osvijetle“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније