Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

28. 12. 2021. 12:37   >>  12:37

UPRAVA JAVNIH RADOVA

Za kraj godine primopredaja 4 projekta

Iz Uprave javnih radova, su saopštili da uprkos svim izazovima koje je sa sobom donijela epidemiološka situacija u našoj zemlji, uspješno privode kraju 2021. godinu.

Navode da Je projekat Izgradnje objekta nacionalne “Kuće maslina” u Baru uspješno realizovan te da su svi ugovoreni radovi završeni.

"Radove je izvodilo preduzeće 'Bombeton' d.o.o. iz Cetinja, a ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila je 1.043.077,49 €. Stručni nadzor nad izvođenjem radova vršilo je preduzeće 'Nik com' d.o.o. iz Podgorice, a ugovorena vrijednost usluge iznosi 49.600€. Objekat ima sljedeće sadržaje: proizvodnja maslinovog ulja kapaciteta prerade maslina do 500kg/h, sa procesom skladištenja i pakovanja do finalnog proizvoda, prostor za degustaciju i prodaju proizvoda kao i prostor za edukaciju i administraciju", navodi se u saopštenju.

Ističu da će kuća maslina u Baru unaprijediti uslove za rad crnogorskih maslinara.

"Savremeni objekat biće atraktivan i za posjetioce, čime će postati dio turističke i kulturne ponude Bara i Crne Gore. Kuća maslina će ujedno biti središte raznih manifestacija, među kojima i tradicionalne Maslinijade", navodi se u saopštenju.

U 2021. godini, kako dodaju, završeni su i radovi na projektu Izgradnje dječijeg vrtića i jaslica u Bloku VI u Podgorici.

"Izgradnja vrtića se finansirala iz kredita CEB-a (Banka za razvoj savjeta Evrope), dok je obaveza države plaćanje pdv-a. Izvođač radova je 'Eurozox' doo Danilovgrad, a ugovorena vrijednost radova iznosi 2.062.680,12 €. Stručni nadzor nad izvođenjem radova vršilo je preduzeće 'Urbi.pro' doo Podgorica, a ugovorena vrijednost usluga iznosi 59.500€", navodi se u saopštenju.

Objekat je ukupne bruto površine 1.568 m² i spratnosti: suteren, prizemlje i jedan sprat i planiran je za boravak 215 djece.

"Sve prostorije su prirodno ventilisane, zeleni krov sprečava pregrijavanje objekta u toplijem dijelu godine, a u hladnom periodu gubitak toplote, dok solarni paneli omogućavaju iskorišćavanje sunčeve energije za zagrijavanje. Objekat je pristupačan osobama smanjene pokretljivosti i osobama sa invaliditetom. Završetkom ovog projekta Podgorica će postati bogatija za još jednu modernu, obrazovno- vaspitnu ustanovu", saopšteno je iz Uprave javnih radova.

I Opština Pljevlja će, kažu, zahvaljujući realizaciji projekta Izgradnja dječjeg vrtića i jaslica, dobiti novu vaspitno obrazovnu ustanovu.

"Radove je izvodilo preduzeće 'Tehno gradnja' iz Pljevalja, a ugovorena vrijednost radova sa opremanjem objekta iznosi 1.048.956,20 €. Stručni nadzor nad građenjem objekta vršio je 'Urbi.pro' iz Podgorice, a ugovorena vrijednost usluge iznosi 29.500€. Objekat se sastoji od dvije etaže - suterena i sprata, ukupne bruto površine oko 500 m². U okviru objekta predviđene su 4 prostorije planirane za boravak 67 djece. Tri dnevna boravka su namijenjena potrebama vrtića i jedan za potrebe jaslica", navodi se u saopštenju.

Napomiju i da je u skladu sa zakonskom procedurom, sredinom decembra 2021. godine, stručni nadzor je završio konačni izvještaj i dao izjavu da je objekat podoban za upotrebu.

Iz Uprave javnih radova navode i da je uspješno privedena kraju realizacija projekta Sanacije enterijera Arhiepiskopske palate u Baru.

"Ugovor o građenju je zaključen 06.03.2020. godine sa preduzećem 'Bombeton' doo iz Cetinja, a vrijednost ugovora iznosila je 91.499,99 €. Ugovor o vršenju stručnog nadzora je zaključen 17.07.2020. godine, sa preduzećem 'Enforma' iz Kotora, a vrijednost ovog ugovora iznosila je 4.500 €. Konzervatorskim projektom je definisano da objekat Arhiepiskopske palate, ukupne kvadrature od 262,49 m2, ima buduću namjenu kao Arheološki muzej, te je u istom i na prizemlju i na spratu planiran izložbeni prostor", zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније