Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

08. 12. 2021. 16:00   >>  16:24 4

RESOR VESNE BRATIĆ

CGO ni dobronamjeran, ni kvalifikovan

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta je jedno od resora Vlade koje je krenulo u duboke promjene kako bi otklonilo mehanizme bivšeg režima direktne kontrole i nadzora, što je gotovo ukinulo svaku vrstu autonomije i nezavisnosti u okviru prosvjete, nauke i kulture. Ipak, najveće opaske i prepreke na tom putu dobija od onih organizacija koje su u proteklom periodu dobile ogromna finansijska sredstva od države i evropskih fondova, za jačanje svijesti građana od opasnosti korupcije i nepotizma, poručuju u Ministarstvu.

"Iza iznevjerenih očekivanja najčešće se kriju oni koji imaju skriveni interes. Izgleda da je kod direktorice Centra za građansko obrazovanje taj interes toliko snažan da počinje da se koristi lažnim i naručenim istraživanjima, poluistinama i podmetanjima, a na udaru prvo se našlo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i ministarka vesna Bratić. Ukoliko treba izdvojiti makar jedno ministarstvo koje je krenulo u duboke promjene, smjenu DPSDP kadrova, koje je napravilo presudan korak od vladavine ka upravljanju, koje u svom rukovodećem kadru ima najmanje stranački obojenih ličnosti, onda to zaista jeste MPNKS. Više od godinu dana pokušavamo da otklonimo mehanizme direktne kontrole i nadzora, koje je uspostavio totalitarni poredak bivše nomenklature, koji su gotovo ukinuli svaku vrstu autonomije i nezavisnosti u okviru prosvjete, nauke i kulture, pokušavajući istovremeno da uspostravimo red u oblasti finansiranja programa i projekata i zaštitimo novac poreskih obveznika", naglašava se u reagovanju MPNKS.

Međutim, kako dodaju, najviše kritika i prepreka dobijaju od onih organizacija koje su u proteklom periodu dobile ogromna finansijska sredstva kako od države, tako i od evropskih fondova, koristeći ih upravo za jačanje svijesti građana od opasnosti korupcije i nepotizma, a čiji su rezultati slabo vidljivi.

"Postavlja se logično pitanje, ko kontroliše NVO monitore, da li su sva utrošena sredstva zaista opravdana i da li su postigla svoj cilj? Očigledno je da nijesu. Zato zaista treba postaviti pitanje da li Daliborka Uljarević i ostala NVO družina zaista treba da pokrivaju funkcije koje pokrivaju? Da li su nesmjenjivi i da li trebaju da odgovaraju za svoj rad? Da li država i ostale organizacije trebaju isključivo finansirati one organizacije koje su se nedvojbeno pokazale slabim i nemoćnim u promociji vrijednosti građanskog društva i koje u Crnoj Gori već više od dvije decenije nisu uradile puno na edukaciji crnogorskih građana, čiji je učinak zaista minimalan?", navodi se u reagovanju.

Opomene Bratičkoj od osobe čiji je diplomski rad sumnjiv

Pojašnjavaju da je ministarka Bratić odmah po preuzimanju dužnosti primila direktoricu CGO-a i tom prilikom obećala da će krenuti u smjene partijskih vojnika, dugogodišnjih uzurpatora direktorskih fotelja, ljudi sa problematičnom biografijom.

"Svoje obećanje je i ispunila. Danas prima kritike i napade u vezi nostrifikacije pojedinih diploma od osobe koja je, prema tvrdnjama medijske mreže Antidot, plagirala svoj diplomski rad i to desetak godina poslije upisa studija. Zaista i država i drugi finansijeri CGO-a treba da se zapitaju da li ova osoba ima kapaciteta i moralnog digniteta da dovode u pitanje rad akademskih građana koje su svoje diplome i znanja stekli na odgovoran i profesionalan način, marljivim i trpeljivim radom i čije su kvalifikacije neupitne", naglašava se u reagovanju MPNKS.

Crna Gora se nalazi u jednoj izuzetno zahtjevnoj i odgovornoj fazi pristupnih pregovora s Evropskom unijom i, kako se dodaje, zaista je više nego neophodno da se na tom putu usvajanja evropskih vrijednosti čuje kritički, ali i dobronamjeran glas akademskih građana, prije svega onih sa jakim moralnim i profesionalnim autoritetom, jer samo oni mogu dati snažan doprinos edukaciji i emancipaciji crnogorskog društva.

Istraživanja CGO neprofesionalna i neobjektivna 

"Očigledno da direktorica CGO nije niti dobronamjerna niti kvalifikovana za ovu vrstu sistemske analize i ocjene vrijednosti rada Vlade i Ministarstva, a njena neprofesionalna i neobjektivna istraživanja mogu poslužiti više za zabavu jednog dijela građanstva čije je vrijeme na svu sreću prošlost. Zato vas molimo da sopstveni politički interes, koji nesumnjivo postoji kanališete kroz neku od postojećih organizacija ili formirate neku novu, a da ozbiljno promišljanje i analizu rada vladinih organa i država prepustite kvalifikovanim i stručnim organizacijama, kojih će ubuduće biti sve više, jer će i Vlada i Ministarstvo uraditi sve da stvori uslove za nesmetan rad i razvoj slobodnih pojedinaca i društva u cjelini", zaključuje se u reagovanju Ministarstva.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније