Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

08. 12. 2021. 15:12   >>  15:13 1

BRĐANIN

Za eliminisanje zločina iz mržnje potrebno angažovanje cijelog društva

Uprava policije ulaže velike napore da kroz reformski proces uspostavi jak i održiv sistem čiji je cilj jačanje borbe protiv svih oblika kriminala, naročito prevencija krivičnih djela počinjenih iz mržnje. Za djelotvorno i potpuno eliminisanje zločina iz mržnje, neophodno je angažovanje cjelokupnog društva, istakao je direktor Uprave policije Zoran Brđanin na skupu "Razmjena iskustava između policijskih službenika iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine", u Podgorici.

Kako se naglašava u saopštenju Uprave policije, zajednički program Evropske unije i Savjeta Evrope, a implementiran od Programske kancelarije u Podgorici, Regionalni projekat "Promocija različitosti i ravnopravnosti na Zapadnom Balkanu”, je od izuzetnog značaja, posebno u dijelu edukacije policijskih službenika po pitanju zaštite i promocije LGBTI prava, sa posebnim fokusom na specijalističku obuku policijskih službenika za pravovremeno prepoznavanje delikata koji predstavljaju zločine iz mržnje.

Tokom saradnje koja traje više od deceniju, kako je istakao, crnogorska policija i LGBTI zajednica su kvalitetnom komunikacijom i zajedničkim aktivnostima značajno doprinijeli napretku i poboljšanju položaja i statusa LGBTI osoba u Crnoj Gori.

Snažna podška koju Uprava policije pruža implementaciji LGBTI prava naročito se ogleda kroz stalnu edukaciju policijskih službenika, mrežu LGBTI kontakt policajaca koji postoje u svakom centru i odjeljenju bezbjednosti, kao i kontinuirani i predani rad Tima povjerenja. Veoma važan partner Uprave policije u nastojanjima da efikasno i efektivno odgovori na krivična djela počinjena iz mržnje nad LGBTI osobama, jesu organizacije civilnog društva, koje imaju centralnu ulogu u praćenju krivičnih djela počinjenih iz mržnje i pružanju podrške žrtvama.

"Neophodno je da zajedno, uz podršku naših međunarodnih partnera, uložimo dodatne napore u prepoznavanju specifične štete koja nastaje zločinima iz mržnje nad LGBTI osobama, te nastavimo da zajedno radimo na kontinuiranom jačanju kapaciteta za adekvatan i senzibilan odgovor u slučajevima krivičnih djela počinjenih iz mržnje i govora mržnje, kao i efikasnijoj zaštiti prava svih građana LGBTI orijentacije“, istakao je Brđanin.

Direktor Uprave policije je danas prilikom skupa organizovanog u cilju razmjene iskustava policije Crne Gore i policije Bosne i Hercegovine konstatovao da je upravo ta aktivnost još jedna potvrda snažne podrške Evropske unije i Savjeta Evrope u jačanju kapaciteta crnogorske policije i snaženju regionalne saradnje kao preduslova za brži napredak na integracijskom putu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније