Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Krsto Čabarkapa, TVCG

27. 11. 2021. 20:15   >>  20:24 2

MJEŠTANIN LIPOVA ZA PRIMJER

Od tehnološkog viška do uglednog domaćina

Nenad Todorović iz Lipova primjer je kako se od sopstvenog rada na selu može pristojno živjeti i zaraditi. Od tehnološkog viška u gradu do uglednog domaćina na selu, Nenadu je trebalo 10 godina, a počeo je, kaže, od nule.

Nenad je jedan od najuglednijih domaćina u kolašinskom kraju. Sopstevnim radom uspio je da obezbjedi sebi i svojoj porodici pristojan život, a do prije samo pet - šest godina jedva su sastavljali kraj sa krajem.

Radio je, kaže, kao domar 20 godina u jednoj kolašinskoj školi, a onda je proglašen tehnološkim viškom.

"Srećom, jer sa nepuno 300 eura, naša šestočlana prodica nije mogla da živi", kaže Nenad.

Posvetio se selu i sopstvenom imanju, jer drugog izbora nije imao.

"Držao sam prvo farmu kokošaka, to je prvi biznis. Sa Zavoda za zapošljavanje smo dobili 3.000 eura i to smo iskoristili, žena se tada osigurala preko poljoprivrede i uplaćivala staž", priča Todorović.

A onda je nabavio traktor i mogao bolje i više da zarađuje.

"To mi je glavno zanimanje, opslužujem 80 domaćinstava Lipova, oranje, frezanje, sađenje krompira i drugi ratarski radovi. Imam i balirku i kosačicu, i te poslove završavam, jer nema više radne snage da kosi i radi o sijenu, sve se sada završava mehanizacijom", naglašava Todorović.

Školuje četvoro djece, sagradio je kuću, kupio stan u Podgorici za djecu za školovanje, a on, kako kaže, neće iz Lipova. Ovih dana pravi i sokove.

"Kupio sam mašinu za cijeđenje sokova, prvo za naše potrebe, a biće i za usluge. Može da se zaradi. Kilo sira je sada šest eura, proda se i zaradi. Samo što mladi neće da se vrate na selo. Samo par nas u selu drži malo stoke", ističe Nenad.

Mladima, posebno onima koji imaju uslova, savjetuje da ne izbjegavaju selo i pojoprivredu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније