Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Mina ]

24. 11. 2021. 14:46 >> 14:47

ABAZOVIĆ

"Imamo većinu koja ne može da izabere članove TS"

Bivši Tužilački savjet bio je ekstremno politizovan, i zato je bilo neophodno donijeti Izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, oko kojih je bilo velikih kontroverzi, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je ocijenio da su kritike o Zakonu o tužilaštvu bile neutemeljene i da je tendencija tog akta bila da se dobije bolji Tužilački savjet.

“Nadam se da će taj Zakon brzo biti u Skupštini, ali to je samo nada. Niko više ne može da optužije Demokratsku partiju socijalista ni opoziciju. Imamo većinu koja ne može da izabere članove Savjeta”, rekao je Abazović.

On je, na okruglom stolu na kome je Akcija za ljudska prava (HRA) predstavila izvještaj o radu Tužilačkog savjeta, naveo da se paradoksi crnogorske zbilje nastavljaju.

"Članovi kojima će isteći mandati u januaru mogu da računaju da će u v.d. stanju moći da budu još neko vrijeme", rekao je Abazović.

On je naveo da je bilo konkretnih kritika na zakon ali da ostaje pri stavu da je to rješenje dobro i u ogromnom broju usklađeno sa predlozima Venecijanske komisije.

"Međutim, taj Savjet je bio ekstremno politizovan i nije davao rezultate, ocjenjivao je tužioce na pogrešan način", rekao je Abazović.

On je naveo da, trenutno, Savjet ne može da bude izabran zbog političkih igara, ocjenjujući da je aktuelna situacija u tužilaštvu nezavidna.

“Očekujem da pronađemo kakav-takav društveni dijalog i da Savjet dobije puni mandat. Svako ko želi Crnu Goru u Evropskoj uniji mora da zna da tužilaštvo treba da radi na drugačiji način”, naveo je Abazović

Izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević navela je da je neophodno da se reforme u tužilaštvu uspješno okončaju što prije.

Prema njenim riječima, Tužilački savjet treba da hitno počne sa radom.

“Činjenica je da je Crna Gora 20 godina provela u procesu reforme pravosuđa, očekujući konačno ostvarenje ciljeva refome”, navela je Gorjanc Prelević.

Ona je navela da je problem samostalnosti državnih tužilaca i dalje prisutan, kao i nedjelotvorni sistem ocjenjivanja odgovornosti, nezakonita dodjela stanova i odbacivanje krivičnih prijava zbog zastarjelosti.

“Smatramo da od ovako lošeg rada Savjeta ima i gore, a to je da to tijelo upšte ne radi. To se događa danas, Savjet se posljednji put sastao u julu, od kada nema novih izbora tužilaca i rukovodilaca” , navela je Gorjanc Prelević.

Ona je istakla da Savjet ne može da djeluje bez polovine svojih članova iz reda uglednih pravnika čiji izbor, kako je rekla, tavori na političkoj pijaci, na štetu javnog interesa.

“Apelujemo da se ne dozvoli da propadne postupak izbora članova iz reda nevladinih organizacija”, navela je Gorjanc Prelević.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je naveo da ima prostora za poboljšanje Zakona o državnom tužilaštvu, dodajući da su kritike nevladinog sektora utemeljene ali da nema idealnih rješenja.

On je ocijenio da od stepena zrelosti političke elite zavisi da li će na mjesto vršioca dužnosti /v.d./ vrhovnog državnog tužioca (VDT) doći osoba koja nije politizovana.

“Ne treba da se debatuje o tome ko će biti v.d. VDT-a, već ko će biti VDT. Apelujem na političke subjekte da počnu napokon da na tome rade”, naveo je Sekulović.

On je ocijenio da treba pistupiti izmjenama i dopunama Zakona tužilaštvu, apelujući na formiranje Tužilačkog savjeta, kako bi se, kako je rekao, ostvarili konkretni rezultati.

“Alternativa tome je blokada sistema i nedostatak povjerenja građana. Mislim da smo u minut do 12 i da treba što prije krenuti u ovaj process”, poručio je Sekulović.

Državna tužiteljka u Vrhovnom državnom tužilaštvu, Jelena Đaletić navela je neophodno da svi državni organi doprinesu reformama, koje za cilj imaju evropske integracije Crne Gore.

“Tužilački savjet trasira put profesionalizma i odgovotnosti nosilaca te funkcije”, navela je Đaletić.

Viši savjetnik za vladavinu prava u Ambasadi Kraljevine Holandije, Aleksandar Momirov je istakao da će efekti reformi zavisiti od njihove implementacije što je, kako je naveo, u rukama samih tužilaca.

“Ne postoji jedna matrica po kojoj ćete rješavati izazove, ali postoje standardi koji jasno ukazuju na pravac sprovođenja reformi. Te standarde treba uzeti u obzir u procesu mijenjanja zakonskog okvira ali i u njihovoj primjeni”, smatra Momirov.

Programski menadžer za vladavinu prava u Delegaciji EU u Crnoj Gori Gianandrea Villa je poručio da EU nastavlja da podržava crnogorske vlasti u reformi pravosuđa i vladavini prava.

On je istakao da su napredak u pravosuđu, kao i usvajanje pravnih reformi, od ključne važnosti za Crnu Goru.

“Amandmani na Zakon o tužilaštvu nijesu u potpunosti usaglašeni sa internacionalnim standardima i preporukama. Drago mi je da čujem da će zakon biti poboljšan”, naveo je Villa.

On je najavio da će se naredne sedmice održati prezentacija pristupnog izvještaja Crne Gore, na kojem će biti riječi o ispunjavanju obaveza iz pregovaračkih poglavlja.

Neke od preporuka koje će se naći u izvještaju, kako je rekao, jesu unaprjeđenje evaluacionih kriterijuma kao i popravljanje pravnog okvira, kako bi se postigao pravni balans.

“Vjerujem da je to veoma važno zbog povezanosti sa međunarodnim standardima. Nadamo se da će to biti značajan iskorak u poglavlju 23”, naveo je Villa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније