Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

15. 11. 2021. 11:25   >>  13:43 1

PARTIJE

Ukidanje budžetskog izdavanja za dijasporu zabrinjavajuće

Vladin prijedlog izmjene Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom-iseljenicima, kojim se briše, odnosno ukida ili relativizuje obavezno budžetsko izdvajanje za namjenu očuvanja i jačanja saradnje sa dijasporom, prema ocjeni Bošnjačke stranke i SD-a, predstavlja urušavanje dosadašnjih rezultata na planu institucionalne saradnje i direktan je atak na našu dijasporu.

"Za nas je nedopustivo da se, na ovakav način, dovodi u pitanje obavezno budžetsko izdvajanje koje je podrazumjevalo 0,07 odsto iz tekućeg budžeta Crne Gore, definisano postojećim članom 40 ovog zakona. Smatramo da je to još jedan udar na našu veoma brojnu iseljeničku populaciju i potpuno obesmišljavanje dosadašnjih rezultata na tom polju", smatraju u Bošnjačkoj stranci.

Podsjećaju, koliko je bio mukotrpan put uspostavljanja organizovane saradnje sa dijasporom, kroz adekvatan zakonski model i formiranje određenih institucija.

Bošnjačka stranka i druge manjinske partije, preko svojih predstavnika, bili su ključni inicijatori izmjena Poslovnika Skupštine kojim je ustanovljen skupštinski odbor koji obuhvata i saradnju sa iseljenicima, inicijatori donošenja zakona o dijaspori, a ujedno i autori dosadanjeg modela budžetskog finansiranja.

"Zato, s punim pravom, smatramo da je krajnje zabrinjavajući ovakav odnos koji se želi uspostaviti predloženim Vladinim izmjenama zakona, jer se njime devalvira i gura na marginu saradnja sa iseljenicima i dijasporom. Treba li podsjećati na činjenicu o doprinosu dijaspore u ključnim trenucima, kao što je obnova državnosti Crne Gore i euro-atlanske integracije, o tome da je ona decenijama most povezivanja naše države sa zemljama prijema, od regiona, preko Zapadne Evrope, do SAD i Turske, i da su naši iseljenici bili i ostali naši najbolji amabasadori. Poznata je činjenica da naša dijaspora u Crnu Goru, svake godine, unese više od pola milijarde eura. Prisjetimo se i humanosti, nesebičnog zalaganja i dobročinstava svih ovih godina, i onih nedavnih ispoljenih u nabavci medicinske opreme i pomoći domovini, tokom izbijanja pandemije Covid 19", naglašavaju u saopštenju.

Ovakav odnos zvanične vlasti prema dijaspori, ističu, nije dobronamjeran, već je to odnos na tragu onog ranijeg – najavljenog brisanja iz biračkih spiskova naših građana koji su privremeno odsutni iz Crne Gore i rade u inostranstvu, od kojih su većina pripadnici brojčano manjinskih naroda.

"Umjesto unaprijeđenja saradnje i veće brige države o dijaspori i iseljenicima, te o očuvanju njihovog ukupnog identiteta i veza sa Crnom Gorom, imamo čak suprotnu težnju da se dosadašnji skromni pomaci na tom polju dovedu u pitanje. Tražimo da Vlada povuče ovaj prijedlog izmjena zakona i ostane postojeće rješenje kojim je, i u budžetskom iskazu, institucionalizirana saradnja sa dijasporom i iseljenicima. Bošnjačka stranka će se odlučno suprotstaviti ovakvoj i sličnim inicijativama koje se na diskriminatorski način odnose prema našoj dijaspori. Pozivamo sve političke subjekte u Skupštini Crne Gore da ne dozvole donošenje ovakvih zakonskih rješenja koja obesmišljavaju i razgradjuju institucionalnu saradnju Crne Gore prema našim građanima koji su na privremenom radu u inostranstvu", zaključuju u saopštenju BS.

Šehović: Vlada se obračunava sa crnogorskom dijasporom

Vlada se, ukidanjem minimalnog budžetskog izdvajanja za jačanje saradnje sa dijasporom, ponovo obračunava sa crnogorskim iseljenicima, kazao je poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović.

“Prvo su pokušali da iseljenicima oduzmu crnogorsko državljanstvo, a sad ukidaju minimalno obavezno budžetsko izdvajanje od 0,07 odsto tekućeg budžeta, namijenjenog za jačanje saradnje sa njima”, napisao je Šehović na Tviteru .

Kako je naveo, srećom, bliži se kraj i Vladi i poniženjima države.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније