Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

27. 10. 2021. 11:09 >> 13:53
22

ABAZOVIĆ

Ovo je zakon protiv mafije, očekujem podršku svih

Zakon koji će urediti pitanje oduzimanja imovine nezakonitog porijekla, doprinijeće borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, poručio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i dodao da se taj akt može nazvati i zakon protiv mafije. Predstavnici Vlade prezentovali su danas model oduzimanja imovine nezakonitog porijekla, a slijedi javna rasprava o tom aktu, nakon čega će biti proslijeđen i Skupštini na izjašnjavanje. Abazović očekuje podršku svih poslanika.

Abazović je kazao da će taj zakon biti sistemski, te da će u značajnoj mjeri doprinijeti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Riječ o zakonu koji je jasan i vrlo ambiciozana sa ciljem da se stane na kraj nelegalnom bogaćenju, naveo je Abazović.

“Ja bih ovaj zakon nazvao, zakon protiv mafije”, poručio je Abazović. Podsjetio je i da je to sistemski zakon, kojim je završen jedan dio posla, te da će ključna biti primjena tog akta. 

On je naveo da očekuje podršku 81 poslanika u Skupštini.

"Volio bih da vidim ko ga neće podržati i zašto. Ako ga svi podrže, to bi bila podrška nekom društvenom konsenzusu", naveo je Abazović. On je poručio da su sugestije poslanika biti dobrodošle.

"Neka ovi što ucjenjuju objasne zašto nema zakona"

"Očekujem i da se odblokira državni parlament, da se zakaže sjednica što prije, i za Tužilački savjet i za akte koji su ostali i za budžet koji treba da se donese do 31. decembra. Ta četiri poslanika podržavaju sva ova zakonska rješenja i ne ucjenjuju Vladu Crne Gore", kazao je Abazović i najavio da će poslanicu GP URA podržati sve te zakone.

"Neka oni koji ne dolaze u parlament i ucjenjuju, popisom, rekonstrukcijom, petim, desetim, što je sve legitimno neka oni objasne građanima zašto nema ovih zakonskih rješenja", poručio je Abazović i dodao da Vlada funkcioniše.   

"Ne želim da vjerujem da se samo nama ovdje ili Vladi žuri sa ovim zakonom, a da je poslanicima svejedno, ja u to ne želim da vjerujem", poručio je Abazović. Kazao je i kako vjeruje da će ovaj akt biti na dnevnom redu prve naredne sjednice Skupštine. 

"Moj apel svima je da svemu ovome odgovorno pristupimo", zaključio je Abazović.

Zakon napada imovinu

Abazović je na konkretnom primjeru objasnio šta će u budućnosti značiti primjena tog zakona, čiji je cilj da se, kako kaže, “napadne imovina”

“Ako vozite ferari ili blindirano vozilo, može neko da vam kaže vi ste kriminalac, vi ste kriminalac, a ne može da se dokaže da ste kriminalac, nema dovoljno dokaza, ali ako to lice ne bude moglo da dokaže da je on stvarno zaradio za to auto, za taj san, kuću, jahtu, to će postati vlasništvo Crne Gore i ovaj zakon ima tu ambiciju”, naveo je Abazović.

“Ovdje treba da se napadne obimna imovina, a na taj način i da se pomogne budžet Crne Gore”, poručio je Abazović.

Šoć: Nije inkvizitorski zakon, limit 50.000 eura

Savjetnik potpredsjednika Vlade za pravna pitanja Ivo Šoć kazao je da to nije inkvizitorski zakon.

“Ovo je model koji garantuje stvaranje sistema kojim će se efikasno utvrđivati imovina koja je nezakonito stečena i kroz sudski postupak oduzimati, ako se ne utvrdi da je zakonito stečena”, naveo je Šoć.

Ističe i da je bilo važno izbjeći populizam i rješenja koja bi lijepo zvučala, ali ne bi bila primjenjiva.

“Uvjereni smo da će ovaj zakon uz pravilnu primjenu pokazati efikasnost”, naveo je Šoć. On je kazao i da je će vođeni postupci po ovom zakonu biti postupci protiv imovine,  a ne protiv lica. 

Šoć je pojasnio i da je predviđeno da se provjerava imovina čija vrijednost prelazi 50.000 eura.

Postupak će biti pred građanskim sudom pa, kako kaže Šoć, niko neće moći da se zaštiti imunitetom.

Marić: Teret dokazivanja na onome ko je stekao nezakonito stečenu imovinu

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić najavio javnu raspravu o zakonu koji će regulisati pitanje nezakonito stečene imovine, kroz koju će, kako dodaje dodatno urediti predlog akta.

“Čitav mehanizam biće inkorporiran u već postojeći Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću. Biće promijenjeno ime zakona, on će imati u sebi finansijsku istragu i oduzimanje nelegalno stečene imovine upućivaće na nove institute”, kazao je Marić.

On je kazao da je predviđeno da građanski postupak bude noseći za oduzimanje imovine.

“Ja se nadam da će ovo biti moćan model protiv korupcije i kriminala, u cilju obesmišljavanja vršenja krivičnih djela”, naveo je Marić..

Pokretaće se, kako pojašnjava, postpak na osnovu kataloških krivičnih djela koja se već navode u zakonu, biće, dodaje, dovoljan osnov sumnje za otvaranje izviđaja. Nakon toga tužioci će moći da pokrenu finansijsku istragu.

“Finansijsku istragu će moći da pokreću prije postupka, u toku postupka pred sudom i nakon postupka pred sudom godinu dana, plus šest mjeseci ako za to postoje opravdani razlozi”, pojasnio je Marić.

Naveo je i da je predviđeno da tužioci formiraju finansijski istražni tim.

Nakon toga kada se u finansijskoj istrazi procijeni da su prikupljeni dokazi, kako dodaje Marić, obavještava se imalac imovine da se izjasni, a potom se sačinjava izvještaj.

“U tom trenutku su ostvareni uslovi za pokretanje građenskog postupka, znači zaštitnik imovinsko- pravnih interesa Crne Gore upoznaje se sa izvještajem i priprema tužbu koja se onda vodi pred građanskim sudom za oduzimanje nezakonito stečene imovine. Naravno teret dokazivanja je na onome ko je stekao nezakonito stečenu imovinu”, naveo je Marić i dodao da će imovina biti oduzimana ako se ne dokaže da je zakonito stečena. U međuvremenu, kako pojašnjava imovina će biti privremeno zamrznuta.

Dva dodatna mehanizma...

Govoreći da je Vlada nastupila jedinstveno u donošenju seta zakona koji se tiče porijekla imovine, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović je naglasio da će postojati dva dodatna mehanizma koja će moći da se primjenjuju.

„Ako se na sudu utvrdi porijeklo imovine, tada stupa na scenu klasični poreski postupak, kojim se utvrđuje je li imovina prijavljena i oporezovana u skladu sa zakonom. Vlada je pristupila izmjenama drugih zakona, kao što je Zakon o poreskoj administraciji. Davaće se ovlašćenje poreskom organu da od svih pravnih i fizičkih lica može tražiti podatke koji mogu poslužiti za utvrđivanje toga koju imovinu neko lice posjeduje“, pojasnio je Odović.

Privremeni upravnik za oduzimanje imovine...

Model oduzimanja imovine nezakonitog porijekla treba da doprinese jačanju vladavine prava i crnogorskih institucija, a samim tim i afirmaciji pravde, poručili su iz Vlade.

Kako je juče objavio Portal RTCG, U materijalima koji će predstavnici Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava prezentovati javnosti u sklopu predstojeće javne rasprave o nacrtu zakona o porijeklu imovine biće i rješenje o uvođenju privremenog upravnika za upravljanje oduzetom imovinom.

To je, kako je potvrđeno Portalu RTCG, jedno od rješenje za koje predlagači očekuju da će dobiti podršku tokom javne rasprave.

 

 

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније