Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

21. 10. 2021. 20:11 >> 20:14

POZITIVNA OCJENA EK

"Dobra saradnja CG i Evropskog suda za ljudska prava"

Evropska komisija (EK) je u odjeljku posvećenom fundamentalnim pravima, dala pozitivnu ocjenu u Izvještaju o napretku Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) za 2021. i naročito konstatovala da je "Crna Gora nastavila da obezbjeđuje dobar nivo saradnje s Evropskim sudom za ljudska prava", kazala je zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić.

Pavličić navodi da se ta ocjena odnosi na rad Kancelarije zastupnika, imajući u vidu da je Zastupnik institucija koja je jedina ovlašćena da zastupa državne interese pred ovom međunarodnom institucijom.

Podsjeća da se EK i u prethodnim izvještajima, takođe, pozitivno izjasnila na ispunjavanje ovih međunarodnopravnih obaveza koje predstavljaju djelokrug poslova naše institucije.

Istaknuto je da je tokom 2020. godine 218 novih predstavki protiv Crne Gore dodijeljeno sudijskim formacijama, dok je krajem godine pred Evropskim sudom 37 predstavki bilo u radu.

"Tokom 2020. godine i u prvoj polovini 2021. godine, Evropski sud je donio odluke u 16 predmeta. Iako se većina utvrđenih povreda odnosila na prekomjernu dužinu trajanja postupka, Evropski sud je takođe utvrdio povrede i procesnog aspekta zabrane mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja zbog nedostatka djelotvorne istrage zlostavljanja od strane više policijskih službenika tokom protestnog skupa opozicione političke koalicije u oktobru 2015.godine, prava na poštovanje privatnog i porodičnog života i nezakonitog lišenja slobode", navodi Pavličić.

Pavličić ističe da nijedan predmet protiv Crne Gore, tokom 2020. godine, nije bio predmet pojačanog nadzora izvršenja od strane Komiteta ministara Savjeta Evrope.

"Što ukazuje na rezultat dugogodišnjeg profesionalnog i predanog rada Kancelarije zastupnika, a što je i prepoznato od strane najviših tijela Evropske unije i Savjeta Evrope. Taj rad se ogleda u kvalitetno i stručno izrađenim pisanim izjašnjenjima u postupcima odbrane pred Evropskim sudom, kao i u pripremi i izradi Akcionih planova/izvještaja u postupku izvršenja presuda pred Komitetom ministara", dodala je Pavličić.

Pavličić je poručila nadležnim državnim organima, a naročito pravosudnim institucijama koje postupaju kao posljednja instanca u unutrašnjem pravnom poretku, protiv čijih odluka se podnose pojedinačne predstavke Evropskom sudu, da ulože dodatne napore za primjenu evropskih i konvencijskih standarda prilikom interpretacije mjerodavnih domaćih zakona, te da to tumačenje bude kompatibilno sa standardima utvrđenim u bogatoj sudskoj praksi Evropskog suda, u cilju, kako navodi sprječavanja budućih kršenja

"Primjenom međunarodnih standarda od strane pravosuđa koje ima proaktivnu ulogu u sprovođenju pravde i poštovanju vladavine prava, značajno bi se unaprijedila zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda na nacionalnom nivou, odražavajući time zajedničke vrijednosti Visokih strana ugovornica", smatra Pavličić.

Pavličić je istakla da su navedene konstatacije Evropske komisije u objavljenom Izvještaju, potvrda profesionalnog postupanja i učinka institucije Zastupnika Crne Gore na polju ostvarivanja, promocije i zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda i poštovanja načela pravne sigurnosti, kao jednog od osnovnih elemenata vladavine prava i predstavljaju podstrek za istrajavanje u daljem profesionalnom zastupanju državnih interesa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније