Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

16. 10. 2021. 07:00   >>  08:09 2

CEDIS

Nema zamjene brojila zbog visokih računa

Zbog mehaničkih i oštećenja od elementarnih nepogoda CEDIS je za 10 godina zamijenio oko 11.000 pametnih brojila za struju. Međutim, građani koji sumnjaju da zbog neispravnosti tog uređaja dobijaju veće račune, teško da mogu da dobiju novo brojilo. Da se potrošači često žale na visoke iznose na računima za utrošenu električnu energiju, zbog čega sumnjaju u ispravnost brojila, saopštili su nam i iz Centra za zaštitu potrošača. Iz CEDIS-a poručuju da je rok ovjere za nova brojila 12 godina, odnosno, kako tvrde, nema mjesta navodima o dotrajalosti, čak ni kod korisnika kod kojih su vršene prve ugranje elektronskih brojila.

Nekoliko građana obratilo se Portalu RTCG sa tvrdnjama da sumnjaju u ispravnost pametnih brojila, jer su im kako vjeruju, računi za struju neopravdano veliki. Naš sagovornik kaže da se pritužbom obratio CEDIS-u, ali su odbili da mu promijene brojilo čak i u slučaju da sam finansira zamjenu.

Kaže i da duži period sumnja u ispravnost brojila, a kako dodaje, konkretno u avgustu osam dana nije bio u stanu, iako su mu u CEDIS-u saopštili da je i u tom periodu evidentirana potrošnja.

Da građani imaju pravo na prigovor i sumnju u ispravnost brojila kažu i u CEDIS-u.

“Ukoliko postoji sumnja u ispravnost brojila, korisnik takođe inicira postupak podnošenjem reklamacije preko Snabdijevača, tačnije Elektroprivrede Crne Gore, na osnovu čega ekipa CEDIS-a izlazi na lice mjesta i vrši kontrolu mjernog mjesta, tj. ispravnost brojila”, kažu u CEDIS-u.

Naši sagovornici tvrde da radnici CEDIS-a kontrolisali njihova brojila, ali tvrde da je provjeravano samo da li ima mehaničkih oštenja na brojilu i eventualno neovlašćenih priključaka, što kako navode, nije bila osnova njihovih pritužbi.

Na drugoj strani u CEDIS-u navode da je garancija za brojila 12 godina, te da nema osnova za tvrdnje o dotrajalosti.

“Rok trajanja elektronskih brojila koja su ugrađivana kroz AMM Projekat je 15 godina, dok je rok ovjere 12 godina, odnosno nema mjesta tvrdnjama o dotrajalosti čak ni kod korisnika kod kojih su vršene prve ugranje elektronskih brojila”, saopštili su iz Portalu RTCG iz CEDIS-a.

CEDIS je, kako kažu, za 10 godina pametna brojila uveo kod 81,5 odsto crnogorskog potrošača.

Brojila mijenjali zbog mehaničkih i oštećenja od elementarnih nepogoda

Da je u proteklim godinama bilo zamjene brojila potvrđuju i u CEDIS-u.

Međutim, CEDIS nam u odgovorima na pitanja nije precizirao da li je bilo zamjene brojila zbog sumnji građana u ispravnost tih uređaja, ili eventualnog nepreciznog mjerenja struje.

Od ugrađenih 337 hiljada elektronskih brojila, kako kažu u CEDIS-u, svega tri odsto brojila je zamijenjeno.

Međutim, iz odgovora se zaključuje da su zamjene vršili zbog mehaničkog oštećenja, ili kvara koji je posljedica elementarnih nepogoda.

“I to u većini slučajeva (6.357 zamijenjenih brojila) zbog mehaničkih oštećenja pri čemu se onemogućava ispravno registrovanje utrošene električne energije na štetu CEDIS-a (neovlašćeno korišćenje električne energije – krađa). 4.840 slučajeva izvršena je zamjena usljed oštećenja koje su posljedice elementarnih nepogoda. Dakle, broj spontanih oštećenja na elektronskim brojilima tokom prethodnih devet godina je zanemarljivo nizak. Da još jednom naglasimo da kod dođe do oštećenja brojila mehaničkog ili usljed elementarnih nepogoda registrovanje utrošene električne energije ne ide na štetu ili teret korisnika, već isključivo na štetu CEDIS-a”, poručuju iz CEDIS-a.

CEZAP: Cijena usluge mora biti obračunata prema stvarnoj potrošnji

Pravni savjetnik u Centru za zaštitu potrošača (CEZAP) Željko Tomović, kaže da se potrošači često žale na visoke iznose na računima za utrošenu električnu energiju, zbog čega sumnjaju u ispravnost brojila.

Prava potrošača, kako dodaje Tomović, mogu biti na taj način ugrožena budući da Zakon o zaštiti potrošača izričito propisuje da se cijena usluge od javnog interesa obračunava prema stvarnoj potrošnji (čl. 36).

“Prema tome, potrošači koji sumnjaju u visinu računa i potrošnju struje trebalo bi da traže da im se brojilo provjeri, a u slučaju da je neispravno, imaju puno pravo na reklamaciju i da ospore račun. Potrošači se najprije obraćaju CEDIS-u radi kontrole mjernog mjesta, a u slučaju da CEDIS ne uvaži zahtjev potrošača ili na njega ne odgovori u roku od osam dana, onda se treba obratiti Upravi za inspekcijske poslove - Metrološkoj inspekciji kako bi se izvršila provjera ispravnosti brojila kao i da li je brojilo ovjereno važećim žigom”, pojašnjava Tomović za Portal RTCG.

Građani ne smiju samoinicijativno da mijenjaju brojila

Iz CEDIS-a upozoravaju građane i da ne smiju samoinicijativno da mijenjaju brojila.

“Brojila za mjerenje utroška električne energije dio su elektrodistributivnog sistema Crne Gore, u vlasništvu su CEDIS-a i ne mogu biti samoinicijativno zamijenjena od strane korisnika. Zapravo svako samoinicijativno intervenisanje korisnika na sistemu za mjerenje CEDIS-a, predstavlja kršenje zakonskih i podzakonskih propisa i podrazumijeva, u slučaju evidentiranja i procesuiranja, ozbiljne sankcije.Dakle, zamjenu brojila može sprovesti isključivo CEDIS i postoje propisi koji detaljno definišu proceduru zamjene”, poručuju iz CEDIS-a.

Ukoliko je došlo do oštećenja usljed elementarnih nepogoda zamjenu inicira korisnik kao “Prijavu kvara” telefonskim putem, a to može uraditi i popunjavajući prigovor koji se nalazi na sajtu link: http://cedis.me/prigovori/ ili kontaktirajući Kancelariju za odnose sa krajnjim korsnicima.

Ukoliko postoji sumnja u ispravnost brojila, korisnik takođe inicira postupak podnošenjem reklamacije preko Snabdijevača, tačnije Elektroprivrede Crne Gore, na osnovu čega ekipa CEDIS-a izlazi na lice mjesta i vrši kontrolu mjernog mjesta, tj. ispravnost brojila.

Troškove zamjene brojila snosi CEDIS, izuzev u slučaju kada je brojilo mehanički oštećeno i utvrđena neovlašćena potrošnja električne energije na tom mjernom mjestu.

CEDIS je instalacijom oko 337 hiljada elektronskih brojila, ove godine uspješno zaključio III fazu Projekta daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom i u “sistem pametnog mjerenja” za devet godina uveo 81.5 odsto crnogorskog konzuma.

“Projekat je koštao preko 100 miliona eura, a kreditiran je od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Našim korisnicima u kontinuitetu su ugrađivana brojila i oprema vrhunskog kvaliteta, sa izuzetno niskom frekvencijom spontano nastalih oštećenja. Brojila koja su u sistetmu CEDIS-a, shodno relevantnim propisima, se pred ugradnju, periodično i prema korisničkim zahtjevima kontrolišu od strane Zavoda za metrologiju Crne Gore, što garantuje i plomba Zavoda”, poručuju iz CEDIS-a.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније