Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

12. 10. 2021. 13:07   >>  13:08

PO SILI ZAKONA

URA: Predsjedniku Ustavnog suda prestala funkcija

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić kazao je da je predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću po sili zakona prestala funkcija, te da bi Skupština trebalo da uputi zahtjev o njegovom razrješenju.

Mikić je rekao da je Ustavni sud propustio da 1. aprila obavijesti Ustavni odbor Skupštine Crne Gore da će Drašković 1. oktobra ispuniti uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju, kada mu inače u skladu sa Ustavom prestaje sudijska funkcija.

On navodi da Ustavni sud Crne Gore na taj način čini opstrukciju na račun Skupštine Crne Gore kršenjem svoje ustavom propisane obaveze, te tako želi da omogući pojedincima u Ustavnom sudu zadržavanje svojih privilegija i ispunjavanje određenih zadataka i datih obećanja.

“Naime, na osnovu člana 154 Ustava Predsjedniku i sudiji Ustavnog suda prestaje funkcija prije isteka vremena na koje je izabran kad ispuni uslove za starosnu penziju. Stav 3 ovoga člana propisuje da nastupanje razloga za prestanak funkcije ili razrješenje utvrđuje Ustavni sud na sjednici i o tome obavještava Skupštinu. Dodatno, član 7 stav 2 Zakona o Ustavnom sudu predviđa da Ustavni sud o ispunjenju uslova za starosnu penziju, odnosno isteku mandata sudije Ustavnog suda, obavještava predlagača – Ustavni odbor Skupštine, koji je tog sudiju predložio, šest mjeseci prije ispunjenja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju, odnosno prije isteka mandata”, pojašnjava Mikić.

To što je Ustavni sud svjesno propustio da postupi u skladu sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu, kako je rekao, ne mijenja činjenicu propisanu imperativnom normom Ustava Crne Gore da je navedenom sudiji prestala funkcija dana 1. oktobra, te samim tim, ukazuje Mikić, isti više ne može učestvovati u donošenju bilo koje odluke Ustavnog suda.

“Drugim riječima, Ustavni sud na ovaj način sebe dovodi u situaciju da pomenuti sudija više ne može punovažno da vrši sudijsku funkciju”, ocjenjuje Mikić.

Kaže da zbog svega navedenog, a u cilju zaštite Ustava i zakona, Skupština treba hitno uputiti zahtjev da Ustavni sud obavi svoju dužnost u skladu sa članom 154 stav 3 Ustava – obavijesti Skupštinu o nastupanju razloga za prestanak funkcije.

“Ukoliko se Ustavni sud ogluši o zahtjev Skupštine, Ustavni odbor treba otkloniti neustavnu i nezakonitu pravnu situaciju zloupotrebe ustavnih ovlašćenja Ustavnog suda na način što će donijeti odluku o prestanku funkcije sudije Draškovića. U ovom pogledu upućujemo na analogiju sa situacijom koja je postojala kada Državna izborna komisija propustila da ispuni svoju zakonsku obavezu prilikom popunjavnja mandata poslanika u Skupštini decembra 2020. godine”, navodi Mikić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније