Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

05. 10. 2021. 08:25   >>  09:29 1

MINISTARSTVO

Očekuju bolji materijalni položaj prosvjetara

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta ocijenili su da su posljednjih godinu dana napravljeni blagi pomaci u profesionalnom statusu prosvjetnih radnika. Njihov materijalni položaj, kažu, da nije onakav kakav treba da bude i kakav zaslužuju ali, kako dodaju, nakon najave Vlade da će se time pozabaviti, očekuju poboljšanje.

"Za godinu dana, od prethodnog 5. oktobra do ovog, može se reći da su napravljeni neki blagi pomaci kada je njihov profesinalni status u pitanju", kazala je za Jutarnji program Televizije Crne Gore Slavica Ilinlić iz Ministartsva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Kao primjer navori to što je, koa je kazala, samo ministarstvo postalo otvorenije za nastavnike, roditelje.

"Za sve njihove probleme, dileme, razne situacije koje su zahtijevale razrješenje, ministartsvo je bilo otoreno i spremno da u okviru svojih nadležnosti reaguje i pomogne", kazala je Ilinčić povodom 5. oktobra, Međunarodnog dana nastavnika.

Dodaje i da su mnogi ugovori na određeno, a za koje su se stekli zakonski uslovi, transformisani u ugovore na neodređeno.

"Tako je i u tom dijelu jedno bitno egzistencijalno pitanje riješeno", kaže Ilinčić.

Tvrdi da je i samo zapošljava transparentnije nego proteklih godina.

Ipak, ističe da socijalni status prosvjetnih radnika nije na zavidnom nivou.

"To je nešto što predstavlja rezultat tridesetogodišnje nebrige društva, sistema, države za položaj prosvetnih radnika. Mnogi prosvetni radnici su više od 10 godina čekali na posao, mnogi
su po 20 godina putovali na udaljena mjesta, za njih nije bilo prilike da se približe mjest stanovanja. Sada smo počeli zajedno taj dio njihovih prblema da rješavamo", kazala je Ilinčić.

Dodaje da materijalni položaj prosvetnih radika nije onakav kakav treba da bude i kakav zaslužuju ali, dodaje da potoji najava Vlade da će se time pozabaviti u narednom periodu.

"Mnogo je prosvetnih radnika koji nemaju riješeno stambeno pitanje, koji su podstanari, a značajan dio plate im ide na taj izdatak. Nadam se nekoj boljoj, kvalitetnijoj politici rješavanja stambenih potreba prosvjetnih radnika", zaključila je Ilinčić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније