Društvo

[ R.B. ]

03. 10. 2021. 18:39   >>  06:20 69

PANDORA PAPIRI

MANS: Đukanovići skrivali vlasništvo u preko pet država

Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, a sin predsjednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dvije skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori. Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o offshore poslovima pod nazivom “Pandora papiri” (Pandora Papers) koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja. 

Do sada najveća baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 offshore agencija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim offshore destinacijama, uključujući Britanska djevičanska ostrva, preko kojih su, kako navode iz MANS-a, vođeni poslovi porodice Đukanović.

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović bila je gošća Drugog dnevnika TVCG. Pogledajte gostovanje:

“Rezultati su takvi da pokazuju da predsjednik države Milo Đukanović i njegov sin Blažo Đukanović imaju više skrivenih poslova iza jedne vrlo kompleksne šeme kompanija koja uključuje nekoliko zemalja. Prvo i osnovno gospodin Milo Đukanović i njegov sin su uspostavili po jedan trast na Britanskim Djevičanskim ostrvima, sklapajući ugovor sa kompanijom koja je tamo registrovana uz pomoć nekoliko posrednika iz Londona, Švajcarske, Paname, Gibraltara i Britanskih Devičanskih ostrva. Dakle, to je urađeno u apsolutnoj tajnosti. Sami dokument o sklapanju toga trasta ni u jednoj državnoj instituciji nije pohranjen i nikada niko ne bi znao da je on to uradio da ovi podaci nisu iscurjeli u okviru ove globalne istrage. Ono što je posebno značajno istaći je činjenica da trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu... To je pravni oblik…”, kazala je Ćalović Marković u Dnevniku TVCG.

Na pitanje šta je to trast, odgovorila je da je u pitanju pravni oblik djelovanja koji podrazumijeva da jedno lice da svoju imovinu, zvanično prebaci vlasništvo nad svojom imovinom na određenu kompaniju ili osobu, a da onda nastavlja da ubira korist od te imovine.

"Zbog čega je to važno? Zato što zvanično vlasnik imovine postaje ta osoba ili ta kompanija, a pravi vlasnik, suštinski vlasnik, onaj koji je uspostavio trast, ostaje nepoznat svakom državnom organu. Ovaj trast koji je uspostavio gospodin Đukanović je tzv. neopozivi trast, koji lica koja ih potpišu štiti čak i u slučaju krivičnog gonjenja i to je ono što je ovdje posebno problematično iz razloga što nijedna institucija ne bi znala da je on to uradio, da ovi podaci nisu procurjeli i da njih nismo našli. Kada je moj kolega Dejan Milovac prvi put pronašao pasoš gospodina Đukanovića, koji je ovjeren, mi smo shvatili da u toj šumi od skoro 12.000.000 dokumenata se nalaze njegovi poslovi. I iz toga smo vidjeli da, ne samo kada je u pitanju uspostavljanje ovih trastova koji se primarno uspostavljaju sa ciljem čuvanja određene imovine, već i kada su u pitanju određene kompanije. Dakle podaci su pokazali da je sin gospodina Đukanovića, gospodin Blažo Đukanović, tajno uspostavio dvije kompanije na Britanskim Djevičanskim ostrvima, a zatim je jedna od njih osnovala ćerku firmu u Londonu, a druga od njih se vratila u Crnu Goru i osnovala ćerku firmu u Podgorici", kazala je izvršna direktorica MANS-a.

Navodi da su se Đukanovići preko nekoliko država, Velike Britanije, Švajcarske, Paname, Britanskih Djevičanskih ostrva i Gibraltara "na kraju ipak  vratili u Crnu Goru". 

"To je ono što je mislim jedna jasna poruka za državne institucije, da pogledaju o čemu se radi, pogotovo što su i Đukanović i njegov sin priznali kada smo ih pitali, oni su priznali da jesu uspostavili ove trastove, da jesu uspostavili ove kompanije. Gospodin Đukanović je ustvrdio kako je on taj trast uspostavio u periodu kada on nije bio javni funkcioner, ali mi imamo dokaze da firma koja je njima upravljala tvrdi da je on jedini vlasnik krajem 2014. godine kada je već uveliko bio premijer Crne Gore”.

Ćalović je istakla da u ovom trenutku imaju samo jednu vrlo komplikovanu šemu koju je predsjednik Crne Gore iskoristio da bi, kako je navela,  sakrio jedan svoj posao na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

"Takođe, njegov sin na identičan način i plus da su dvije kompanije posluju u Londonu i u Crnoj Gori. Ono što mislim da je ključno pitanje za državne institucije, a mi smo im locirali i vlasništvo i adresu na kojoj se nalazi dokumentacija, jer reći ću vam da se dokumentacija o poslovanju kompanija, koja upravlja Đukanovićevim trastovima, nalaze u Švajcarskoj. Mi imamo preciznu adresu gdje se nalazi, imamo precizno ime osobe koja je to omogućilo sve, dakle imamo svjedoke i adrese na kojima se nalazi dokumentacija."

Sada je, dodaje Ćalović Marković, pitanje nadležnih državnih organa da tim tragom krenu.

"Odgovori su u Švajcarskoj i Velikoj Britaniji i to je pitanje međunarodne saradnje i ja mislim da je apsolutno došlo vrijeme da se pokaže da li ova vlada ima volju da se tako nešto uradi i naravno, da vidimo šta će biti sa tužilaštvom koje bi u ovom slučaju moralo da vodi ključni posao, jer međunarodne istrage nažalost nema, bez aktivnog tužilaštva. U ovom slučaju moraju se uspostaviti zajednički istražni timovi, tražiti pomoć od Velike Britanije i Švajcarske, da se saslušaju svjedoci, da se uzme dokumentacija. Mi tačno znamo adresu i imamo dokaz da je vlasništvo Mila Đukanovića. Znači, nabavili smo papir koji nijedna policija na svijetu ne bi mogla da dobije jer ne bi znala gdje da ga traži. Sada je sve mnogo lakše. Otkrili smo im put. Njima je da krenu tim putem i da vide šta se tamo zaista nalazilo", istakla je ona. 

Dodaje da je nemoguće zamisliti da bi neko iskoristio ovakvo kompleksnu šemu, nekoliko posrednika kojima svima mora da plaća honorar, da sakrije ono što je radio na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

"Pitanje za gospodina Đukanovića zbog čega je to tako kompleksno sakrio od građana Crne Gore? Još jedna stvar da vam kažem… ova kompanija, odnosno ova šema kompanija, vrlo kompleksna struktura, reklamira sebe kao firmu koja suštinski nudi usluge veoma bogatim pojedincima, dominantno za kupovinu nekretnina i to su važni tragovi za nadležne organe koji će svakako moći na neki način da dođu do podataka šta se dešava sa finansijama te firme, zbog toga što firme sa Britanskih Djevičanskih ostrva ne predaju finansijske izvještaje. Zato su Britanska Djevičanska ostrva poreski raj. Oni uopšte ne predaju finansijske izvještaje njihovim nadležnim organima, nego im saopštavaju da kompletnu svoju dokumentaciju čuvaju u malom gradiću Nušatel u Švajcarskoj. Kasnije se to seli u Ženevu. Dakle to je ono što je putokaz za državne organe”, rekla je Ćalović Marković za TVCG.

MANS predstavio rezultate globalne istrage 

U dokumentaciji te panamske firme MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su, kako je saopšteno, Milo i Blažo Đukanović sklopili 21. juna 2012. godine sa kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registrovanom na Britanskim djevičanskim ostrvima.

"Trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, a na off shore destinacijama obično služe za skrivanje pravih vlasnika imovine. Osnivač trasta prenosi vlasništvo nad imovinom na drugo lice ili kompaniju koja postaje zvanični vlasnik, iako njom samo upravlja. U ugovoru o trastu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se ni jednoj instituciji, se precizira ko ima stvarnu korist od korišćenja ili prodaje te imovine. Iz ugovora se vidi da je stariji Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust. U njima se navodi minimalni osnivački ulog i precizira da u bilo kom trenutku u trastove može biti unijeta imovina, kako od strane samih osnivača, tako i drugih lica. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove", navode iz MANS-a.

Da se zaista radi o Predsjedniku Crne Gore i njegovom sinu MANS tvrdi da pokazuje ovjerena dokumentacija koja je priložena prilikom uspostavljanja trastova: diplomatski pasoš Mila Đukanović i račun za vodu sa njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Njegov sin je dostavio crnogorsku ličnu kartu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu, saopšteno je. 

dokumentima piše da su Đukanovići uspostavili trastove zbog planiranja nasljedstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera iprofit od investiranja. Riječ je o neopozivim (irrevocable) trastovima, koji stvarnim vlasnicima omogućavaju da njihova skrivena imovina bude zaštićena, čak i kada je predmet sudskih postupaka ili potraživanja povjerilaca.

"Ugovorima je predviđeno da se sredstva u trastovima akumuliraju sve dok Milo, odnosno Blažo ne daju drugačije uputstvo", navela je izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović na konferenciji za medije. 

London, Panama, Britanska djevičanska ostrva... 

Iz MANS-a navode da sve počinje u elitnom dijelu Londona, na adresi 39-40 St James’s Place, gdje je, bez vidljivih obilježja, do prije nedjelju dana, bila smještena advokatska kancelarija Charles Mia Limited.

"Advokat iz te firme, Edward Harold Charles Cain, je 25. maja 2012. godine ovjerio crnogorsku ličnu kartu Blaža Đukanovića koja je važila do 27. septembra 2019. godine. Pet dana kasnije, njegov kolega iz iste advokatske kuće, Mark Peter Stiebel je ovjerio diplomatski pasoš Mila Đukanovića koji je izdat 20. januara 2011. godine, sa rokom važenja od četiri godine. Na pečatima kojim su dokumenta ovjerena piše da su Milo i Blažo Đukanović lično donijeli originale svojih dokumenata, kako bi advokati potvrdili njihov identitet", navela je Ćalović na konferenciji.

„Pandora papiri“, kako navode iz MANS-a, pokazuju da su ovjerene kopije iz Londona poslate u Švajcarsku, kompaniji CM Management (Suisse) SA, koja je u martu 2013. godine promijenila ime u LJ Management (Suisse) SA[1].

"Kancelarija te švajcarske firma se nalazila u gradu Nušatel (Neuchâtel), na adresi Rue du Seyon, broj 2. Upravo na toj adresi je čuvana dokumentacija kompanije koja je upravljala trastovima Đukanovića, kao i podaci o skrivenim vlasnicima i poslovanju još najmanje 182 kompanije sa Britanskih djevičanskih ostrva. Početkom 2017. godine LJ Management (Suisse) SA je zatvorila kancelariju u Nušatelu u preselila se u ŽenevuSada posluje na adresi Rue de St-Léger 8. Da švajcarska kompanija skriva tajne poslove Đukanovića saznali smo zahvaljujući podacima advokatske kancelarije Alerman, Coldero, Galindo & Lee Trust (ALCOGAL) iz Paname koja se bavi registracijom firmi na brojnim off shore destinacijama, a čiji podaci su procurjeli", saopšteno je iz MANS-a.

Krajem 2014. godine, dodaju, ALCOGAL je zatražio od švajcarskog LJ Management-a podatke o povezanim kompanijama koje su, uz njegovu pomoć, registrovane na Britanskim djevičanskim ostrvima.

ALCOGAL objašnjava da dolazi međunarodna revizija i traži da LJ Managament dostavi dokumenta potrebna za provjeru podataka o firmama i njihovim stvarnim vlasnicima (due diligence)[1].

Direktorica LJ Managementa, Barbara Haldi, je 18. novembra ovjerila kopije ličnih dokumenata Đukanovića, a 16. decembra 2014. godine ona su poslata preporučenom poštom na adresu ALGOCAL-a u Panami.

Iz MANS-a dodaju da su iz te firme 23. decembra potvrdili da su primili pošiljku i konstatuju da su dostavljeni podaci za Mila i Blaža Đukanovića  u vezi sa kompanijom LJ Skye 2 (PTC) Limited. Tako je, navode, početkom 2013. godine nazvana firma CM Skye 2 (PTC) Limited sa kojom su Đukanovići sklopili ugovore o uspostavljanju trastova.

"Prvi zvanični vlasnik firme koja je upravljala trastovima Đukanovića je bila kompanija Puffin Agencies Limited sa Gibraltara. Vlasništvo je, zatim, preuzeo Clambake Limited, koji je istovremeno obavljao i funkciju direktora zajedno sa Cellar Limited. Te dvije firme su registrovane na Britanskim djevičanskim ostrvima, a kao svoju poslovnu adresu navode poštansko sanduče u Rue du Seyon broj 2 u Nušatelu (Neuchâtel), gdje se nalazi kancelarija LJ Management (Suisse). Svim tim kompanijama je upravljala Barbara Haldi, direktorica LJ Management (Suisse)", saopšteno je i dodaje se da je riječ o firmama koje pružaju usluge iznajmljivanja direktora i poslovnih sekretara i zvanično predstavljaju brojne druge kompanije, omogućavajući stvarnim vlasnicima da sakriju svoj identitet.

Te firme, ističu iz MANS-a, figuriraju i u dvijema kompanijama čiji stvarni vlasnik je Blažo Đukanović.

"Sudeći po dokumentaciji dostupnoj u “Pandora papirima”, saradnja Đukanovića sa kompanijama iz ove mreže je započela Blažovim tajnim poslovima. On je 23. februara 2012. godine uz pomoć ALCOGAL-a, a uz posredovanje tadašnjeg CM Management (Suisse) SA, na Britanskim djevičanskim ostrvima formirao kompaniju Victoria Bridge Finance Ltd. To pokazuju interna dokumenta ALGOCAL-a u kojima su navedeni stvarni vlasnici skoro 15 hiljada kompanija koje je ta advokatska kuća osnovala. U slučaju firme Victoria Bridge Finance Ltd, kao krajnji vlasnik je naveden Blažo Đukanović, upisan je njegov broj pasoša (S91HG1950) koji je istekao 27. marta 2019. godine, datum rođenja, državljanstvo i adresa prebivališta u Londonu", dodaje se. 

Zvanični vlasnici i direktori te kompanije su isti kao i firme koja je upravljala skrivenim trastovima Đukanovića. I njena poslovna dokumentacija je čuvana na istoj, švajcarskoj adresi, tvrde iz MANS-a.

"Sedam dana nakon uspostavljanja Blažovog trasta, 28. juna 2012, njegova firma Victoria Bridge Finance zajedno sa Arcola International Ltd sa Britanskih djevičanskih ostrva, u Londonu osniva DGT Energy. Prvo sjedište te kompanije je bilo na istoj adresi na kojoj se nalazila firma londonske advokatske kancelarije, Charles Mia Limited, koja je ovjeravala Blažova i Milova lična dokumenta za potrebe osnivanja trastova. U DGT Energy 4. februara 2015. ulaze Laymarsh Investments Limited i Artemis Ventures International Limited, ponovo sa Britanskih djevičanskih ostrva, a dan kasnije izlazi Arcola. U tim promjenama im pomaže ista advokatska kuća – Charles Mia", dodaje se. 

 U međuvremenu, 15. januara 2014. godine, MANS navodi da Blažo Đukanović formira još jednu skrivenu kompaniju na Britanskim djevičanskim ostrvima, Resilton Investments Ltd. Njeni direktori su isti kao i u drugim firmama vezanim za poslove Đukanovića, Cellar Limited i Clambake Limited.  I ta firma je čuvala poslovnu dokumentaciju na istoj adresi u Švajcarskoj.

"Da je Blažo Đukanović pravi vlasnik Resiltona pokazuje interni dokument ALGOCAL-a u kome su navedeni stvarni vlasnici kompanija kojima upravljaju LJ Management (Suisse) SA, i povezana firma sličnog naziva, registrovana na Ostrvu Man,  LJ Management (IOM) Limited. U tom dokumentu je naveden broj pasoša i drugi lični podaci Blaža Đukanovića kao stvarnog vlasnika Resiltona. Resilton je jedan od osnivača crnogorske firme Proenergy Montenegro koja je registrovana 10. aprila 2014. godine i nikada nije predavala finansijske izvještaje. Drugi osnivač je Keyman Land Holdings Inc, a treći Marko Ćosić, član odbora direktora Hrvatske elektroprivrede[2]."

Đukanovići priznali da su vlasnici skrivenih trastova i firmi

U odgovorima na pitanja MANS-a i ICIJ-a, Milo Đukanović je priznao da je 2012. godine osnovao Victoria Trust, naglašavajući da u tom periodu nije bio javni funkcioner, kazao je Dejan Milovac, ispred Istraživačkog centra MANS-a. 

"U 2012, u vrijeme kada nisam bio na javnoj funkciji u državi i nisam obavljao ni jednu državnu dužnost (u 2010. moj mandat na poziciji premijera je istekao), radio sam na organizaciji poslovne infrastrukture gledajući da započnem poslovne aktivnosti sa mojim sinom. U to vrijeme ja sam uspostavio Victoria Trust za koji me pitate“, rekao je Đukanović, navodi MANS.

On tvrdi da je krajem te godine, nakon imenovanja na funkciju premijera, vlasništvo nad svojim trastom prenio na sina Blaža.

„Krajem 2012. godine vratio sam se na poziciju premijera, što nisam planirao. Nakon toga, prebacio sam kompletno vlasništvo nad Victoria Trustom na mog sina Blaža Đukanovića“, rekao je predsjednik Crne Gore navodeći da ostale informacije o poslovima i sudbini tog trasta možemo dobiti od njegovog sina.

"Blažo je potvrdio da je stvarni vlasnik kompanija Victoria Bridge Finance Ltd i Resilton Investments Ltd skrivenih na Britanskim djevičanskim ostrvima. On nije odgovorio na naknadno pitanje o vlasništvu nad očevim trastom[1], a tvrdi da se ni svoga ne sjeća", navode iz MANS-a.

“Sjećam se da je bilo priče o njemu kao dijelu moguće poslovne strukture dok sam živio u Velikoj Britaniji, ali se ne sjećam da li je uspostavljen. Ako jeste uspostavljen, ja nisam imao nikakve veze sa njim i sigurno je davno ugašen”, rekao je mlađi Đukanović.

MANS dodaje da obojicu demantuje procurjela dokumentacija iz koje se vidi da je u novembru 2014. godine, dok je Milo Đukanović, kako navode, bio na polovini premijerskog mandata, on i dalje bio jedini vlasnik Victoria Trust-a, a njegov sin Capecastel Trust-a.

"To pokazuje dokumentacija švajcarske kompanije LJ Management (Suisse), višestruko povezane sa tajnim poslovima Đukanovića, koja je podatke o krajnjim vlasnicima skrivenih trastova poslala svom agentu u decembru 2014. godine. Ta firma potvrđuje da zna ko su pravi vlasnici kompanija i trastova kojima upravlja, u pismu dostavljenom ALGOCAL-u sredinom 2014. godine, objašnjavajući da na taj način poštuje pravila o sprječavanju pranja novca. Direktorica te firme je istovremeno upravljala i kompanijom sa kojom su Đukanovići sklopili tajne ugovore, pa je ona morala znati za sve promjene  vezane za njihovim trastovima.", saopšteno je. 

U odgovorima na pitanja MANS-a i ICIJ-a i Milo i Blažo Đukanović tvrde da u trastove nikada nisu ulagali i da im ti skriveni poslovi nisu donijeli bilo kakav novac. To potvrđuju i agenti zaduženi za upravljanje njihovim trastovima, koji su, inače, dužni da podatke o poslovima svojih klijenata skrivaju od javnosti.

"Ugovori predviđaju da, pored početnog kapitala, koji je u oba slučaja iznosio minimalnih 100 funti, bilo koji pojedinac ili kompanija mogu uplatiti dodatna sredstva ili prenijeti imovinu na trastove čiji vlasnici su Đukanovići. Firma koja upravlja njihovim trastovima nije imala obavezu da na Britanskim djevičanskim ostrvima podnosi finansijske izvještaje, a dokumentaciju o svom poslovanju je čuvala u Švajcarskoj. Zbog toga podaci o imovini u vlasništvu tajnih trastova Đukanovića nisu bili dio procurjelih dokumenata", saopšteno je iz crnogorske NVO. 

Iza koga su se skrivali Đukanovići

Kompanije koje su omogućile Đukanovićima da formiraju skrivene trastove navode da svoje usluge diskretno pružaju izuzetno bogatim porodicama širom svijeta čiji novac su uglavnom ulagale u kupovinu nekretnina u Evropi, Aziji i Americi, saopštili su iz MANS-a

"Riječ je o veoma kompleksnoj poslovnoj strukturi koja je pružala usluge osnivanja firmi i pomagala u investiranju širom svijeta, preko povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Portugala, Hong  Konga, Singapura, Sjedinjenih Američkih Država i Ostrva Man. Tajne poslove Đukanovića u 2012. godini je vodila grupi firmi koje su poslovale pod brendom CM Skye. U 2013. većinsko vlasništvo nad tom mrežom kompanija je preuzela LJ Grupa. Sredinom 2016. dio kupuje Peterson grupa iz Hong Konga, a u toku 2018. vlasnik 40% akcija postaje jedan od članova kraljevske porodice Katara", saopšteno je.

Prema zvaničnim finansijskim izvještajima, britanski Alvarium Investments Limited je konačni vlasnik većine firmi iz kompleksne mreže koja je poslužila Đukanovićima da sakriju trastove i kompanije: LJ Skye 2  (PTC) Limited , LJ Management (Suisse), Cellar Limited, Clambake Limited, kao i Puffin Agencies Limited. Kao „osobe sa značajnom kontrolom“ vlasništva u toj kompaniji u britanskom registru su navedeni Sheikh Jassim Al-Tahi i Sai Hong Yeung.

Jedan od partnera u Alvariumu je advokat koji je ovjerio Blažova lična dokumenta, Edward Cain.

Nisu prepoznali Mila Đukanovića, ali znaju ko je Blažo

Kompanije koje su omogućile Milu Đukanoviću da formira tajni trast ni na jednom dostupnom dokumentu ga nisu označile kao politički eksponiranu osobu (PEP), iako ih je na to obavezivao Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma na Britanskim djevičanskim ostrvima, dodaju iz MANS-a.

Taj zakon, kako ističu, propisuje da se PEP-ovima smatraju i lica koja su prestala sa obavljanjem javnih funkcija u periodu od dvije godine.

"Za uspostavljanje trasta Đukanović je koristio njegov diplomatski pasoš, izdat u januaru 2011, na kome se jasno navodi da je u pitanju bivši predsjednik Vlade Crne Gore. On je dao ostavku na funkciju premijera u decembru 2010, pa je u junu 2012, kada je sklopio ugovor o formiranju trasta, i dalje morao biti prepoznat kao politički eksponirana osoba. Dodatno, zakon kao PEP-a prepoznaje i visokog političkog funkcionera, a Đukanović je u trenutku uspostavljanja trasta bio na čelu Demokratske partije socijalista", navodi se u saopštenju MANS-a.

Iako je druge klijente provjeravao i pretragom putem interneta, u procurjelim dokumentima nema dokaza da je ALCOGAL na taj način pokušao da utvrdi da li je Đukanović politički eksponirana osoba.

Istovremeno, njegovog sina Blaža Đukanovića u internim dokumentima ALCOGAL označava kao politički eksponiranu osobu, ističe se u saopštenju..

Agenti koji registruju kompanije na Britanskim djevičanskim ostrvima imaju zakonsku obavezu da utvrde izvore sredstava PEP-ova i da redovno prate njihove aktivnosti, što je u slučaju Đukanovića izostalo, sudeći po procureloj dokumentaciji, saopšteno je. 

Neobične promjene imena i gašenje nakon izbora

Firma koja je skrivala poslove Đukanovića je u aprilu 2013. godine promijenila ime u LJ Skye 2 (PTC) Limited. Tako se prethodno zvala njena sestra kompanija koja je za samo sedam dana tri puta promijenila naziv, pokazali su rezultati istrage "Panama papiri"

"CM Skye 1  (PTC) Limited i CM Skye 2 (PTC) Limited su osnovane istog dana, 16. februara 2009. godine, na Britanskim djevičanskim ostrvima i to za pružanje usluga trastovima. Registarski brojevi tih firmi, 1521209 i 1521210, pokazuju da su formirane jedna za drugom. CM Skye 1  (PTC) Limited je 5. aprila 2013. godine promijenila ime u LJ Skye 1 (PTC) Limited, a tri dana kasnije, 8. aprila u LJ Skye 2  (PTC) Limited. Četiri dana kasnije, 12. aprila, LJ Skye 2  (PTC) Limited, registrovana pod brojem 1521209, ponovo mijenja ime u LJ Skye 1 (PTC) Limited. Istog tog dana kompanija koja upravlja Đukanovićevim tajnim poslovima, sa registracionim brojem 1521210, mijenja ime iz CM Skye 2  (PTC) Limited u LJ Skye 2 (PTC) Limited", saopšteno je na konfreenciji MANS-a.

Prema podacima iz Službenog lista Britanskih djevičanskih ostrva, tačno mjesec dana nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, 30. septembra 2020. godine, firma LJ Skye 2  (PTC) Limited koja je upravljala tajnim poslovima Đukanovića, je pokrenula postupak dobrovoljne likvidacije i ubrzo je ugašena, zaključuju iz MANS-a.

Пратите нас на

Коментари 69

остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се