Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B. [ Darko Bulatović, TVCG ]

23. 09. 2021. 16:29 >> 16:37

TURISTI IZ NJEMAČKE

Avantura nebom dovela ih i u Nikšić

Neko po svijetu putuje stopom, biciklom, motorima ili automobilima, međutim grupa od devet turisita iz Njemačke i Austrije juče je u Nikšić sletjela svojim ultralakim letjelicama. Na proputovanju su kroz Evropu, a zadržaće se na aerodromu na Kapinom polju još danas, da obiđu ljepote naše zemlje, a onda opet u avanturu evropskim nebom.

Ginter, sedamdesetjednogošnji Njemac, strastveni je ljubitelj ultralakih letjelica.

“Za starce poput mene malo je teže ući”, kaže Ginter.

Ginter je penzioner, baš ko i ostali zemljaci sa kojima je juče sletio na aerodrom Kapino polje, na njihovom turističkom proputovanju nebom iznad Evrope.

“Najmlađi ima 57, a najstariji je on, ima 80. Na odmoru smo, želimo da vidimo druge zemlje, upoznamo ljude, da izađemo iz Njemačke”, kaže Ginter, turista iz Njemačke.

Ono što su bajakeri na cestama, na nebu su ove ultralake letjelice. Za avanturiste pravi užitak.

Za nas možda momenti vrijedni čuđenja, za Evropljane sve češće hobi, priča pilot Miodrag Grubač.

“Vidio si sam, to su sve penzioneri, ljudi koji su završili radni vijek, obučili su se sa nekom dozvolom, maltene na nivou vozačke dozvole. Sjednu u taj avion i lete po Evropi, to su avioni koji idu 250 km na sat”, pojašnjava Grubač za TVCG.

Godinama neiskorišćen potencijal aerodroma Kapino polje može upravo i u ovome tražiti svoju šansu.

“Ako imaju destinaciju gdje mogu da ostave svoj avion, da sipaju gorivo, prespavaju, da prošetaju, to je destinacija kao što je Nikšić, aeorodrom koji je slobodan za tako nešto”, navodi Grubač.

Vazdušni nomadi, poput Gintera, iznad zemalja Evropske unije mogu da lete bez kontrole, do visine od 450 metra. Ono što je za njih bitno jeste da nema starosne granice.

“Dok god ste zdravi možete da letite koliko želite. Važno je da su u redu vid, sluh i srce i možete da letite”, poručuje Ginter.

Njihov odmor na nebu krenuo je iz Austrije sredinom septembra, a tokom putovanja obići će i Albaniju, Grčku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Mađarsku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније