Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ Mina ]

06. 09. 2021. 16:49   >>  16:56 2

KENTERA

"Izgubila je građanska Crna Gora"

Dešavanja na Cetinju pokazala su da je Crna Gora dostigla posrnuće i da će biti potrebno dosta vremena da se društvo oporavi od tih posljedica, ocijenio je predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera.

On je kazao da će 5. septembar crnim slovima biti upisan u istoriju moderne Crne Gore.

„Neke tužne scene koje su se mogle vidjeti na Cetinju i sve što se dešavalo ustvari pokazuje da je Crna Gora dostigla posrnuće, moralno i svako drugo, i da će biti potrebno dosta vremena da se društvo oporavi od posljedica“, rekao je Kentera agenciji MINA.

Kako je naveo, pobjednika nema, niti jedna, niti druga strana nemaju šta da slave.

„Izgubila je građanska Crna Gora. Izgubili smo svi zbog insistiranja politike, a ne vjere da se taj čin održi na Cetinju“, kazao je Kentera.

Prema njegovim riječima, jedini dobitnik je predsjednik Srbije Alekandar Vučić.

„Koji je jedini mogao da slavi zato što je dobio ono što je negdje i očekivao, a to je još podjeljenije crnogorsko društvo, još veći razdor unutar Crne Gore, a to je ono što nikome u Crnoj Gori dugoročno ne ide u prilog“, rekao je Kentera.

On smatra da je i Srpska pravoslavna crkva (SPC) mnogo izgubila, jer se svečani čin ustoličenja, kome bi svi u Crnoj Gori trebalo da se raduju, pretvorio u nešto što nikada u istoriji Crne Gore nije zabilježeno.

Prema riječima Kentere, to je nešto što baca veliku mrlju na SPC.

Kako je rekao, biće potrebno da se sagleda kako početi oporavak društva, koji neće biti nimalo jednostavan, i kako smanjiti tenzije.

„Kako krenuti da pravimo građansku, kvalitetnu, dobru državu Crnu Goru, koja neće biti opterećenja stalno politikom, nego okrenuta budućnosti svih onih koji žive u njoj“, naveo je Kentera.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da će za to postojati volja društvenih i političkih aktera, on je kazao da, u ovom momentu, od ovoga što sada postoji na političkoj sceni ne vidi nikoga ko bi preuzeo inicijativu za nešto tako.

„Ne vidim na kraju krajeva ni spremnost. I jedni i drugi teže tolikoj polarizaciji društva, ubiraju poene od toga da bi opstali ili se dočepali vlasti“, rekao je Kentera.

To je, kako je dodao, suštinski problem.

„Da mi imamo državnike u zemlji, ljude koji vode računa o državi i građanima, onda bi se neko sjetio, prije svega premijer, da odigra državničku ulogu, a ona bi podrazumijevala da zabrani svaku vrstu okupljanja na Cetinju, računajući tu i ustoličenje mitropolita, bez obzira na to koliko se to kosilo sa određenim kršenjem prava“, naveo je Kentera.

To bi, smatra on, bila jedina ispravna državnička odluka, a ne donositi političke odluke, koje će kratkoročno donijeti neke poene, a sa druge strane rizikovati živote mnogo ljudi.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније