Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.Mi

05. 04. 2020. 10:45 >> 11:43

NA TEMU JAVNOG ZDRAVLJA

Barbosi i Ani nagrade za najbolje naučnike

Najbolji mladi naučnik je Ana Barbosa sa Univerziteta u Portu iz Portugalije, a najbolja žena u nauci Marlena Rosa sa Univerziteta u Leiriji iz Portugalije odlučeno je nakon završetka 17. Međunarodne naučne konferencije Crnogorske sportske akademije, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

Predsjedavajući CSA konferencije prof. dr Duško Bjelica kazao je da se dodjelom nagrada uspješno završila trodnevna konferencija koja je umjesto, u Cavtatu, u Hrvatskoj, održana putem Zoom aplikacije, sa učešćem oko 200 naučnika iz 46 zemalja.

"Sve je više mladih naučnika koji aktivno i samostalno učestvuju u naučnom programu konferencije, što je jedan od visoko pozicioniranih strateških ciljeva u agendi Crnogorske sportske akademije. Mada je brojčano učestvovalo mnogo manje žena u odnosu na muškarce, dodijeljene nagrade pokazuju da se trend polako mijenja, kada je riječ o doprinosu žena nauci, budući da organizatori stavljaju značajan akcenat na rodnu ravnopravnost, kao i da nagrada za najbolju ženu u nauci mijenja dosadašnju praksu", kazao je predsjedavajući Bjelica.

Crnogorska sportska akademija organizovala je ovu konferenciju u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i drugim međunarodnim partnerima, kao i pod pokroviteljstvom tradicionalnih, ali i novih pokrovitelja.

Dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje prof. dr Stevo Popović naveo je da su obje nagrađene studije bile vezane za javno zdravlje.

Prezentirani sažeci sa onlajn konferencije će biti objavljeni u Crnogorskom časopisu za sportske nauke i medicinu (Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine),  koji izdaju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje na Univerzitetu Crne Gore.

Danas završenu konferenciju, među svjetskom naučnom zajednicom promovisali su i Evropski koledž sportskih nauka (ECSS) koji je najavio kao događaj godine, pored sajta Internacionalne asocijacije učesnika olimpijske akademije IOAPA.

''Ovo je prvi put, u posljednjih 17 godina, da se održava onlajn, zbog posebnih okolnosti, uslovljenih globalnom pandemijom i primjenom mjera za sprečavanje širenja virusa COVID 19'', poručili su iz UCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније