Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

12. 08. 2019. 16:26   >>  09:16 16

I U CRNOJ GORI

Zabranjen uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove zabranila je uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja iz Srbije, kako bi se spriječio unos afričke svinjske kuge.

Iz Uprave je saopšteno da je ažurirana lista država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja zbog prijave sumnje na pojavu te bolesti u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, izuzetno, uvoz se može odobriti za određene mesne prerađevine, proizvode od mesa i ostale proizvoda koji sadrže meso porijeklom od domaćih svinja samo ako ispunjavaju zahtjeve propisane Naredbom o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja.

"Sva izdata rješenja o veterinarsko zdravstvenim uslovima za uvoz domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja stavljena su van snage, o čemu su obavješteni subjekti koji vrše uvoz kao i nadležni veterinarski inspektori na graničnim inspekcijskim mjestima kao i Uprava carina", saopštila je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Ta mjera, kako se navodi, ostaje na snazi sve do dobijanja službene informacije od strane nadležne veterinarske službe Republike Srbije, odnosno Međunarodne organizacije za zdravlje životinja o potvrdi odnosno isključenju sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

Ažurirana listu drugih država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja, može se preuzeti sa internet stranice Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Podsjetimo, uvoz svinja, mesa i proizvoda od tih životinja iz Srbije prethodno su zabranile Bosna i Hercegovina i sjeverna Makedonija.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније