Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

17. 11. 2016. 19:03 >> 18:42
9

SPC PORUČILA

"Brinu nove aktivnosti oko elektrane na Morači"

Inicijativni odbora za zaštitu i očuvanje prirodnih, kulturnih i duhovnih vrijednosti sliva rijeke Morače saopštio je da zabrinjavaju najnovije aktivnosti s kineskom kompanijom Norinko i turskom kompanijom Bereket enerdži oko gradnje hidroelektrane na toj rijeci, s obzirom na to da još uvijek nije poznato na osnovu kog javnog poziva su dostavljane ponude, kao ni to u kojoj se proceduri odvijalo prikupljanje ponuda.

Inicijativni odbora za zaštitu i očuvanje prirodnih, kulturnih i duhovnih vrijednosti sliva rijeke Morače osnovan je u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, u prisustvu mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija, predstavnika udruženja Moračana i Rovčana, drugih narodnih predstavnika, nastojatelja Manastira Morače i paroha moračkog i rovačkog.

Kako su istakli, članovi Odbora su se saglasili da niko nije protiv ekonomskog i sveukupnog napretka Crne Gore, ali istovremeno smatraju da se takvi, još uvijek naučno nedovoljno istraženi i neproučeni projekti, ne mogu tako olako sprovoditi iza leđa javnosti i mimo zakonskih procedura.

"Suštinski posmatrano, od 2010. godine do danas nije ni pokrenut, a kamoli uspostavljen dijalog u vezi valorizacije resursa sliva rijeke Morače. Umjesto toga, shodno Informaciji koju je usvojila Vlada, budućnost ne samo tih resursa nego i čitave regije je prepuštena u ruke petočlane Komisije kojoj je u zadatku da za 7.800 evra honorara izvrši vrijednovanje ponuda", navodi se u saopštenju SPC.

Istakli su da se gradnjom hidroelektrane ne ugrožava samo manastir Morača, kome prijeti opasnost, ne samo od urušavanja konglomeratnog, rastresitog platoa na kome se nalazi, nego i od ekstremno velike količine vlage koja će se neminovno pojaviti i to prvi put za 765 godina postojanja.

"Posljedice izgradnje hidroelektrana mogu biti katastrofalne. Izgradnjom planiranih hidroelektrana ugrožava se veličanstveni kanjon sa svojim iskonskim prirodnim ljepotama. Mora se imati u vidu činjenica da nisu izvršena ni arheološka i druga naučna istraživanja moračko-rovačkog i kolašinskog basena čiji se počeci vezuju još za period neolita. Niko nema pravo da tu izuzetnu istoriju – jedinstvenu u Evropi, sa duhovnim, kulturnim i prirodnim vrijednostima i ljepotama trajno uništi branama i hidroelektranama", saopšteno je iz SPC.

Kako su naglasili, Inicijativni odbor za zaštitu i očuvanje prirodnih, kulturnih i duhovnih vrijednosti sliva rijeke Morače  donio je odluku da u toku predstojećih mjeseci sprovede niz aktivnosti na domaćem i međunarodnom planu, a posebno u pogledu uključivanja javnosti i eksperata u to pitanje, od koga, kako su saopštili, zavisti budućnost više od polovine stanovnika Crne Gore.

"Apelujemo na sve odgovorne društvene strukture, posebno u Vladi Crne Gore i Ministarstvu ekonomije, da svoje djelovanje usklade sa interesom javnosti i građana. Nadamo se da je svima poznato da interesi jedne grupe ljudi i njima bliskih kompanija nikada i nigdje ne mogu predstavljati javni interes. Javnost još uvijek ne zna šta se gubi, a šta se dobija sa planiranim hidroelektranama. I, da li jedna politička garnitura ima pravo da trajno uništi dobro koje je vjekovima čuvano", navodi se u saopđštenju SPC.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније