Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 08. 2015. 10:10   >>  09:59 1

MUZUROVIĆI IZ BISTRICE

Primjer uspješnog porodičnog biznisa

Vizija porodičnog biznisa, familije Muharema-Tata Muzurovića iz Bijelog Polja od prije dvadeset tri godine pokazala se veoma uspješnom. Muzurovići danas posjeduju više ribnjaka u kojima u jednom turnusu proizvedu 25 -30 tona kvalitetne kalifornijske pastmke.

 

Počelo je 1992. godine, više kao nešto ozbiljniji hobi nego li siguran biznis, kada su Muzurovići  nedaleko od rijeke Bistrice, u istoimenom kraju, izgradili nekoliko bazena u koje su ubacivali mlađ iz tadasnjeg reproduktivnog centra Mareza. Bio je to početak tova kalifornijke pastrmke koji je vremenom postao njihov porodični biznis.

„Kao i svaki početak i ovaj su pratile teškoće nastale neiskustvom. No, odlučni da uspjemo brzo smo učili, konsultujući stručnjake i literaturu  što nam je pomoglo da se relativno brzo sa punim kapacitetom posvetimo novom poslu. Donijeli smo odluku da izgradimo sopstveno mrestilište i tako dobijemo matični materijal, kako bi komletirali proces proizvodnje“, s ponosom priča najstariji Muzurović.

Novim ulaganjima Muzurovići su se oslobodili troškova koji su se odnosili na nabavku mlađi, što je bila do tada najveća kočnica u razvoju posla.

„Proizvodnja ikre, dala je porodici dodatni impuls za proizvodnju kalifornijske pastrmke kojoj je pogodovala čista planiska voda iz Bistrice koja u sebi sadrži dovoljne količine rastvorenog kiseonika i ima odlične deparaturne oscilacije koje garantuju uspjeh u ovom poslu.  Sve to je potvrila riba izuzetnog kvaliteta“, ističe Muharem.

 

Pomenuti kvalitet bio je najbolja preporuka na tržištu na kojem je njihova riba bila sve prisutnija.

“U samom Bijelom Polju,a i šire na sjeveru Crne Gore uglavnom sa mog ribnjaka se snabdijevaju restorani , dosta ribe se plasira i preko velikih marketa,a značajne količine preuzima i kompanija  ,,Mesopromet'' iz Bijelog Polja, tako da sa plasmanom nemam nikakvih problema”, zadovoljno govori Muzurović.

“S obzirom da su mi djeca zavrsila visoke škole i napustila rodno mjesto , sada rade i žive  u Podgorici, angažovao sam radnike i trenutno u mojoj firmi u okviru koje funkcioniše ribnjak rade tri radnika u stalnom radnom odnosu. U jednom turnusu proizvedemo od 25 do 30 tona ribe. Ipak,ne mogu reći da je sve kako treba u našoj  branši te da nema problema. Oni se,prvenstveno, ogledaju u  nelojalnoj konkurenciji.Dosta objekata na sjeveru Crne Gore  ne posjeduje odgovrajuće dozvole predviđene za  normalno funkcionisanje posla. Takva situacija remeti cjenovne odnose , koji kvare poslovnu atmosferu”, saopštava Muzurović koji nalazi opravdanje za konkurenciju koja posluje bez odgovarajućih dozvola:

“Da bi neko dobio papire i vodne dozvole za  projekat treba poprilično vremena i dosta finansijskih sredstava , što je razlog što ljudi  za sad izbjegavaju te troškove. Mislim da država u tom smjeru treba da preduzme odgovarajuće mjere, da vrijeme za  dobijanje  dozvola skrati  te da smanji finansijska sredstva   za te namjene. Dodatni problem prestvalja nejasna politika kod formiranja stope PDV-a, koja je za sirovo goveđe i svinjsko meso   7%,a  dok je za ribu 19%, što je za nas proizvođače ribe nelogično i nejasno”, ocjenjuje naš sagovornik.

Muzurović kaže da je ovim povodom u nekoliko navrata razgovarao sa resornim ministrom kako bi ga upoznao sa pomenutim nejasnoćama.

“ Shvatio sam da u Ministarstvu poljoprivrede postoji raspoloženje da se razgovara na ovu temu u cilju iznalaženja adekvatnog rješenja. Problem je što se ono mora definisati kroz zakon, za čije usvajnja je potrebno vrijeme. Nadamo se da će se ipak , sve udesiti kao treba”, siguran je bistrički domaćin.

Da ovo nijesu jedini problem sa kojima se suočavaju proizvođači ribe govori iskustvo naših domaćina koji decenijma nabavljaju hranu za tov iz Evropskih zemalja.Ranije je to bila Njemačka pa Danska, danas hranu dopremamo iz Verone, koja je visokoproteinska, izuzetnog kvaliteta I daje solidne rezultate.

Muzurović nesebično nudi pomoć kroz savjete i prenošenju sopstvenog iskustva, svim zaintersovanim ,koji imaju uslove za proizvodnju ribe I žele da se time bave, jer, kako kaže, riječ je o izuzetno lijepom i isplativom poslu.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније