Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

М.Л.Б.

10. 12. 2023. 10:36 >> 10:37
2

MANDIĆ U TURSKOJ

Iseljenicima omogućiti lakši put do crnogorskog pasoša

Dijalogom između Skupštine Crne Gore i udruženja iseljenika i ukupne dijaspore potrebno je naći zajedničko rješenje koje bi omogućilo svima koji svoje korijene imaju u Crnoj Gori da na što jednostavniji i efikasniji način dobiju crnogorsko državljanstvo, poručio je predsjednik Skupštine Andrija Mandić. Mandić se u Istanbulu, tokom zvanične posjete Turskoj, sastao sa predstavnicima udruženja iseljenika i studenata u toj državi.

Kako je saopšteno iz Skupštine Mandić je pozdravio predstavnike svih udruženja iseljenika i predstavnika studenata i istakao uvjerenje da će nova parlamentarna većina raditi još bolje i efikasnije nego njeni prethodnici kada su u pitanju one teme koja se tiču iseljenika, kako u Turskoj, tako i u drugim zemljama na Balkanu.

Predstavnici udruženja iseljenika i studenata su Mandiću poželjeli dobrodošlicu u Tursku i izložili istorijat svojih organizacija, te naglasili da je za njih mir i stabilnost u Crnoj Gori imperativ i da je njihov ključni problem status koji imaju, a kada je u pitanju naša zemlja, te da je za rješavanje tog pitanja jedino prihvatljivo dobijanje državljanstva, kao što rade neke države bivše Jugoslavije kada su u pitanju njihove dijaspore.

"Istakli su činjenicu da postojeće iseljeničke knjižice njima uopšte ne daju nikakva prava kada je u pitanju Crna Gora, već se oni i dalje tretiraju potpuno jednako kao bilo koji drugi državljani Turske. Naglasili su da su ovo pitanje pokušali da riješe i sa prethodnom vlašću, ali bez uspjeha", navodi se u saopštenju.

Oni su naglasili da ih posebno brinu ekonomski problemi na sjeveru Crne Gore i da bi voljeli da pomognu, jer oni gaje veliku emociju prema Crnoj Gori i upravo to je razlog zašto i dalje čuvaju svoje ime u Turskoj.

Na samom kraju su pozdravili predlog  Mandića i apostrofirali da su oni spremni da zajednički rade kako sa predsjednikom parlamenta, tako i sa samim parlamentom.

Kako se navodi u saopšnju predsjednik Skupštine je istakao da su iseljenici mnogo dali Crnoj Gori, a da ih ona do sada nije uvažila na način kako su to oni zaslužili.

Apostrofirao je da je upravo model državljanstva koji su primijenile mnoge zemlje Balkana, a kada su u pitanju njihovi iseljenici, upravo model koji bi Crnu Goru učinio jačom, snažnijom i prosperitetnijom zemljom.

Mandić je dodao da se period vanrednog zasijedanja parlamenta koje nastupa nakon Nove godine, treba iskoristiti za dijalog između Skupštine Crne Gore i udruženja iseljenika i ukupne dijaspore Crne Gore, kako bi našli zajedničko rješenje, koje bi omogućilo svima koji svoje korijene imaju upravo u našoj rodnoj grudi da na što jednostavniji i efikasniji način mogu da ostvare to pravo.

Mandić je zaključio da će o svim zaključcima sa ovog sastanka, po povratku u Crnu Goru, upoznati šefove poslaničkih klubova i da očekuje da će većina poslanika biti za pomenute izmjene i rješenja.

Sastanku je prisustvovala predsjednica Ustavnog odbora Skupštine Crne Gore Simonida Kordić, ambasador Crne Gore u Turskoj Periša Kastratović, generalni konzul Branislav Karadžić i predstavnici udruženja iseljenika i studenata.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније