Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ fokuspress.com ]

24. 03. 2023. 07:32 >> 07:33

NAPAD NA PODGORIČANKU

Hot: Prijavljivanje kriminala može biti put do legalnog statusa u SAD

Prema informaciiama Portala Revije Fokus, nedavni napad na Podgoričanku koju je u njujorškom metrou manijak pokušao da gurne na šine, nije rezultirao nikakvom krivičnom odgovornošću za napadača.

Napad se dogodio oko ponoći na 57. ulici na Menhetnu, a žrtva, kojoj je viza istekla, nije prijavila napad policiji zbog straha od moguće deportacije zbog ilegalnog statusa i boravka u SAD-u.

Imigracioni advokat iz Njujorka Almir Hot, smatra da je žrtva trebalo da prijavi kriminalni čin policiji.

"Uvijek je tužno čuti da je bilo ko, a posebno neko iz naših krajeva, žrtva kriminalnog akta. Međutim, moja poruka toj djevojci, ili bilo kome drugom ko se nađe u takvoj situaciji, jeste da se ne treba plašiti, treba prijaviti policiji taj kriminalni čin i zatražiti pomoć i zaštitu zbog svog statusa u SAD. Takođe treba reći da je vrlo bitno, ne samo prijaviti kriminalni čin, već i biti na raspolaganju i od pomoći policiji i tužilačkoj službi u istrazi", kaže Hot za Fokus pres.

Navodi da ovakav savjet daje iz dva razloga.

"Prvo, ne bi trebalo dozvoliti da bilo ko ko počini zločin nad vama bude oslobođen i prođe bez suočavanja s bilo kakvom odgovornošću. Drugo, prema novoj direktivi imigracijske službe, imigranti bez dokumenata koji su žrtve zločina izbjegavaju hapšenje ili deportaciju, osim u izuzetnim okolnostima. Službenici i agenti imigracijske službe takođe moraju tražiti dokaze koji ukazuju na to da je imigrant bez dokumenata žrtva zločina", kaže Hot.

Napominje da žrtva zločina ne bi bila deportovana, već bi, naprotiv, imala priliku aplicirati za U-vizu, vrstu vize koja je izdvojena za žrtve određenih zločina koji su pretrpjeli mentalno ili fizičko zlostavljanje i korisna je za sprovođenje zakona u istrazi ili procesuiranju kriminalnih aktivnosti.

Stoga, on smatra da je pogrešno ne prijaviti kriminal ako ste u ilegalnom statusu, jer u mnogim slučajevima to je rješenje za postizanje legalnog statusa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније