Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

A.J.

05. 08. 2024. 18:40 >> 18:40
Čitaj mi:

FORUM ŽENA GP URA

Uputiće inicijativu za podizanje spomen-obilježja Joki Baletić

Forum žena nikšićkog odbora Građanskog pokreta (GP) URA uputiće inicijativu Skupštini opštine Nikšić za donošenje odluke o podizanju spomen-obilježja heroini antifašizma Joki Baletić.

Iz GP URA su saopštili da su sigurni da se barem oko takvih inicijativa mogu okupiti svi.

“I na simboličan, ali važan način izraziti poštovanje za ono što je Baletić dala Nikšiću i Crnoj Gori, luču slobode, ponosa i prkosa naspram čeljusti fašizma i smrti - luču koja se nikada ne može ugasiti”, kaže se u saopštenju.

Baletić je rođena 1924. godine, u Broćancu, u blizini Nikšića, gdje je završila osnovnu školu.

Iz URA-e su u saopštenju naveli da je Baletić kao vrlo mlada, silom prilika, u ruke uzela oružje i pridružila se narodnooslobodilačkom pokretu (NOP).

Kako su kazali, u toku ratnih dešavanja učestvovala je kao bolničarka u IV udarnom bataljonu nikšićkog NOP-a, demonstrirajući, u kontinuitetu, izuzetnu hrabrost i požrtvovanost.

Iz URA-e su podsjetili da je 9. maja 1942. godine, u žestokim borbama koje su partizani vodili sa Italijanima i njihovim domaćim saradnicima, zajedno sa komesarom Ljubom Čupićem, zarobljena na terenu Kablene glavice.

“Nakon višednevne torture i neuspjelih pokušaja da od nje pridobiju bilo kakve informacije o njenim saborcima i njihovim planovima, okupator je osuđuje na smrt”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Baletić bila tek djevojčica, sa 17 godina.

“Joka je, međutim, onako kako to priliči našim ženama, smrtnu presudu primila sa osmijehom, ponosom i inatom - vrlinama koje su je, među mnogim drugim, kako govore oni koji su je dobro poznavali, krasile za života”, ističe se u saopštenju.

Kako se navodi, prije nego što će presuda biti sprovedena, Baletić je, prkoseći neprijatelju, gledajući smrti u oči, vezane ruke podigla uvis i sa stisnutim pesnicama klicala slobodi.

“Nije dozvolila dželatu da joj stavi omču oko vrata, već je to učinila sama. Kada su je pitali za posljednju želju, odgovorila je onako kako je i živjela, odrično i ponosno: ,,Ona je poznata mojim drugovima. Čućete je kada je budu izvršavali”“, kaže se u saopštenju.

Nikšić je, kako su naglasili iz GP URA, oduvijek bio slobodarski grad, koji je iznjedrio velike borce i heroje.

Iz te partije su rekli da je među njima bio i veliki broj žena koje su, uz svoju braću, muževe i sinove, aktivno učestvovale u borbama i nerijetko gubile svoje živote.

Kako su istakli iz URA-e, te žene su pokazale nadljudski heroizam i humanost, ostavljajući herojska djela pokoljenjima, sa amanetom da sačuvaju teško stečenu slobodu, zalivenu krvlju svojih predaka.

“Držanje Baletić na gubilištu, za kakvo ne možemo pronaći mnogo primjera u svjetskoj istoriji, vinulo ju je u besmrtnost, donijelo joj oreol narodnog heroja i simbola antifašističke borbe. Nažalost, ne i takav formalni status”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Baletić velikom žrtvom, primjerom izvranredne hrabrosti od koje se ledi krv u žilama i kojom je zadivila i zatekla i same okupatore, postavila vrijednosni orijentir za generacije koje dolaze.

Baletić je, kako su istakli iz GP URA, poslala poruku koja se ne može utišati za vijek i vjekova, da nema kompromisa sa fašizmom i da su sloboda i antifašističke vrijednosti civilizacijske tekovine i ideali za koje se moramo boriti, ali za koje vrijedi i poginuti.

“I pored toga što je njena odvažnost odavno nadrasla lovorike bilo kakve vrste, podizanje više nego zasluženog, ali i za cnogorsko društvo neophodnog spomen-obilježja Baletić, dostojnog njenog podviga, bilo bi korak ka ispravljanju velike istorijske nepravde prema heroini borbe za slobodu i antifašizam”, kaže se u saopštenju.

Iz URA-e su rekli da “ne možemo Baletić nikad vratiti ono sto nam je pružila, jer je svoj život ugradila u temelj slobodnog, pravednog i društva jednakog za sve”.

“Možemo i moramo, međutim, pokušati i dati sve od sebe da njenu žrtvu učinimo vrijednom, barem sjećanjem na njeno herojsko djelo i poštovanjem vrijednosti za koje je dala mladi život – naročito je to potrebno danas, kada svjedočimo sve učestalijem istorijskom revizionizmu, relativizaciji i čak negiranju opšteprihvaćenih civilizacijskih tekovina”, kaže se u saopštenju.

Iz GP URA su naveli da nema sumnje da je fašizam poražen na bojnom polju, ali je kao ideološko-politički koncept i dalje prisutan, ovog puta dobro zamaskiran u savremene i „demokratske“ političke toge.

“Upravo će spomen-obilježje našoj Joki biti mjesto okupljanja budućih generacija, da im služi na ponos, ali i da glasno opominje da sloboda i antifašizam nijesu zagarantovani, već da ih riječima i djelima moramo braniti i čuvati, kako zbog Joke i Ljuba i svih drugih koji su položili svoje živote na oltaru slobode, tako i zbog pokoljenja koja dolaze”, ističe se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније