Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Vanja Rakonjac [ TVCG ]

13. 07. 2024. 19:57 >> 19:56
Čitaj mi:

VREMEPLOV

Povratak u Brskovo: Vitezovi i stari zanati oživjeli u Mojkovcu

Vitezovi, oklopi I oružje vratili su danas nakratko duh starog Brskova koje bi uskoro moglo ponovo oživjeti kroz izgradnju stambenog naselja po uzoru na nekadašnji srednjevjekovni grad.

Viteški kamp, oklopi i oružje, drevne igre i vitezovi na megdanu mogu se vidjeti na svega nekoliko kilometara od Mojkovca.

Kako je kazao Sava Veselinović iz Udruženja za očuvanje starih vještina i zanata "Beli orlovi" poručio je da su htjeli da prikažu srednji vijek i srednjovekovnu zemlju koja je bitisala na ovim prostorima. 

"To prikazujemo kroz različite veštine, kroz zanate, a imamo veliki broj radionica", rekao je on. 

Radonja Vuković, direktor TO Mojkovac, Vuković poručio je da im je namjera bila da se približi kako se to živjelo u Brskovu.

"Da prikažemo kako su ljudi kovali novac i oružje, kako su se to borili mačevima, izrađivali posuđe i nakit", pojasnio je on. 

Taj period oživio je u Šuškovini nadomak grada u kojem se kovao prvi novac. To vrijeme rekonstruisala je arheološkinja Ana Vilijević. Replika Brskova na osnovu koje će Mojkovac na površini od 36 hiljada metara kvadratnih prostora podići kompleks sa objektima.

Prema riječima Veska Delića, predsjednika Opštine Mojkovac, u pitanju je važan projekat od više miliona eura.

"Projekat je, osim turističke valorizacije i kapitalizacije, važan i u kulturnom i istorijskom smislu. Ovaj projekat će značiti učvršćivanje tog istorijskog nasleđa", kazao je on. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније