Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Portal RTCG ]

19. 06. 2024. 06:32 >> 07:00
Čitaj mi:

SELA U BIJELOM POLJU

Srđevčani na nogama, neće kamenolom pored ognjišta

Mještani bjelopoljskih sela Srđevac, Poda i Lozne u petak 20. juna protestovaće zbog najave firme Imperijal koja želi da gradi kamenolom u Srđevcu.

Mještani pozivaju ministra energetike i rudarstva Sašu Mujovića da raskine ugovor sa bjelopoljskom firmom, za koju tvrde da će im ugroziti životnu sredinu i zdravlje.

Predstavnik građana Juso Dervišević pozvao je sve mještane sela da izađu na protest, ali i eko-aktiviste i druge organizacije koje se bore za prava građana da ih podrže u namjeri da sačuvaju svoju sredinu. 

Kamenolom koji bjelopoljska firma želi da izgradi u mjestu Strmnica, sporan je iz više razloga.

U tom reonu gravitira više sela: Srđevac, Paločak, Poda, Trubina, Lozna, Crniš, Jagoče, Sajkovac, Bare, Bubanje i Štitari koja se nalaze naspram Strmice sa druge strane Lima u Beranskoj opštini.

U tim selima trenutno ima preko 1.500 stanovnika, koji se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom.

"Podnožje Strmice je puno vodoizvorišta i postoje izgrađeni bazeni za vodu odakle se vodosnabdijeva oko 200 domaćinstava. Miniranjem gdje bi neminovno bile velike detonacije došlo bi do oštećenja pomenutih bazena za vodu, a možda i pomjeranje podzemnih tokova vode", smatra Dervišević. 

Osim toga, tvrdi Dervišević, kamena prašina koja dolazi iz kamenoloma bi itekako ugrozila zdravlje ljudi.

Mještani su upravo zbog toga tražili ponovnu javnu raspravu po pitanju zagađenja životne sredine. Ipak, tamo nisu prisustvovali, niti su uopšte bili pozvani. 

"Sve se radilo u tajnosti iza zatvorenih vrata, a tome govori i sama činjenica da su pozivi za javnu raspravu građanima poslati dva sata, nakon što je zakazana javna rasprava", kazao je Dervišević za Portal RTCG. 

Mještani su okupljanje uredno prijavlili Centru bezbjednosti u Bijelom Polju.

"Ukoliko nadležni budu ignorisali naše zahtjeve, mi ćemo blokirati magistrale usred ljetnih mjeseci", upozorava Dervišević. 

Dervišević takođe poziva Mujovića i direktora Agencije za zaštitu životne sredine da organizuju sastanke sa mještanima sela, gdje će im donijeti dokaze o urušavanju životne sredine i zdravlja građana zbog izgradnje kamenoloma. 

Ukoliko ih nadležni ne pozovu, poručuje da slijedi radikalizacija protesta.

"Planiramo protest ispred mInistarstva i agencije gdje ćemo tražiti da se odmah raskine ugovor sa Imperijalom.  Pozivam sve mještane da izađu na protest u petak. Ne želimo kamenolom u Srđevcu", zaključio je Dervišević. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније